A mellrák pozitív hozadéka

 • Szemléletváltással egy gyógyult, teljesebb életért

 Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak a kezdeti sokk következtében az érintett a lehető legrosszabb kimenetelre gondol, pedig ha időben felismerik a daganatot nagyon jó eséllyel gyógyítható a betegség.

Azonban a hirtelen jött rosszhír feldolgozását követően, a mellrákban érintettek többsége, a betegség hatására optimistábbá válik, mi több teljesen megváltozik az életszemléletük és az értékrendjük. Hogy mi okozhatja náluk ezt a legtöbbször pozitív változást?

 

Désfalvi Judit pszichológus, fejti ki véleményét a témához kapcsolódóan.

AVON 19 – AZ ÖNFIGYELEM NAPJA

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak, feje tetejére fordul a világa. Az első sokk elmúlásával és a betegség kiismerésével megváltozik az érintett életszemlélete és értékrendje. A betegek sokkal optimistábbak lesznek és jobban értékelik az élet apró örömeit is.

„Azt vettem észre, hogy a pácienseim a diagnózist követően a kezdeti sokk után kezdenek el igazán élni. Ekkor döbbennek rá, hogy az élet véges és ezért minden percet meg kell élni. Életszemléletük sokkal pozitívabb lesz, még ha esetleg áttétjük is lesz, optimistábban állnak már a betegségükhöz” – nyilatkozta Désfalvi Judit pszichológus, az AVON Mellrák Elleni Küzdelem Hősei pályázatának tavalyi nyertese.

Ez az életszemlélet váltás minden érintettnél máskor alakul ki. Fontos, hogy megértsék a betegséget és a kezelési folyamatokat, hogy mi miért történik. „A legtöbb nő retteg a kemoterápiától, mert attól kihullik a haja. Ilyenkor azt szoktam nekik mondani, hogy a hajhullás egy pozitív visszajelzése a testnek a kezelésre, mert azt jelzi, hogy hat a kemo”– tette hozzá a pszichológus.

A pozitív életszemléleten kívül a rák leküzdése után sok beteg kezd segítő tevékenységbe, amivel segíteni tud sorstársainak. Beteg klubokba lépnek be, ahol önkéntes feladatokat vállalnak, vagy az egészséges táplálkozásról indítanak blogot ezzel segítve betegtársaikat. Vannak olyan mellrák túlélők, akik valamilyen alkotó tevékenység – mint például a horgolás – felé nyitnak. Ennek oka, hogy valami maradandót szeretnének alkotni. Az alkotásaikkal pedig ezen kívül örömet szeretnének okozni mellrákban érintett társaiknak.

AVON 19 – AZ ÖNFIGYELEM NAPJA

Ahhoz, hogy ez az új egyensúlyi állapot minél előbb kialakuljon fontos, hogy az érintettek megkapják a családjuktól, párjuktól és környezetüktől a megfelelő támogatást. Ehhez az is szükséges, hogy a beteg nyíltan beszéljen érzéseiről és minden félelmét megossza környezetével. „Amennyiben valaki megkapja a megfelelő támogatást, az új életszemlélete akár három hónap alatt is kialakulhat. Számomra mindig igazán inspiráló látni, hogy mekkora erő van a pácienseimben. A betegség leküzdése mellett egy teljesen új életet kezdenek el, aminek a célja az élet értékelése és mások segítése. Ezen kívül életre szóló barátságok is szövődnek, miközben a hölgyek egymás lelki támaszai. Az általam vezetett önsegítő csoportokban a résztvevők például már szinte családtagként kezelik egymást” – egészítette ki Désfalvi Judit.

A mellrák igazán nyomasztó betegség, ami egyre több nőt érint a világon. A betegséggel megküzdők kitartása, pozitív hozzáállása és ereje mindenki számára példaértékű lehet. Ma már az időben diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható. Ehhez szükséges részt venni a szűrővizsgálatokon valamint havonta elvégezni az emlő önvizsgálatot.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nagyon sajnálom,de én csak a mellrák negatív hozadékát tapasztaltam + az életem során a feleségem által…
  Nem kívánom senkinek!!
  Minden ilyen betegségben szenvedő nőnek gyógyulást kívánok!!!
  Barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.