A maszturbációnak pozitív vagy negatív hatása van az agyra?

Sok ellentmondásos információ – köztük néhány mítosz és pletyka – szól arról, hogy a maszturbáció ártalmas-e az Ön számára.

Tudnia kell: Hogy maszturbál-e, az csak önön és csakis önön múlik. Ha mégis megteszi, biztos lehet benne, hogy ezzel nem okozol semmilyen fizikai kárt. Ha pedig nem teszi, nos, akkor sem.

A következőket kell tudnia a maszturbálásról:

 

Fotó: 123rf.com

A maszturbálás hormonokat szabadít fel


A maszturbálás hatására a szervezete számos hormont szabadít fel. Ezek a hormonok a következők:

Dopamin. Ez az egyik “boldogsághormon”, amely az agy jutalmazási rendszerével áll kapcsolatban.
Endorfinok. A szervezet természetes fájdalomcsillapítója, az endorfinok stresszoldó és hangulatjavító hatással is rendelkeznek.
Oxitocin. Ezt a hormont gyakran nevezik szerelemhormonnak, és a társas kötődéshez kapcsolódik.
Tesztoszteron. Ez a hormon a szex során szabadul fel, hogy javítsa az állóképességet és az izgalmat. Egy 2011-es tanulmány szerint akkor is felszabadul, amikor szexuális fantáziáink vannak.
Prolaktin. A szoptatásban fontos szerepet játszó hormon, a prolaktin a hangulatot és az immunrendszert is befolyásolja.


A maszturbálás hatására a fenti hormonok egészséges mennyiségben szabadulnak fel, ezért pozitívan befolyásolhatják a hangulatt és a fizikai egészséget.

 

Hangulatjavító
A dopamint, az endorfint és az oxitocint “boldogsághormonoknak” nevezik, amelyek a stressz csökkentésével, a kötődéssel és a relaxációval kapcsolatosak. Tehát az önkielégítés segíthet abban, hogy egy kicsit jobban érezze magát, amikor rossz a hangulata.

Segíti a fókuszt és a koncentrációt
Talán hallottál már a “post-nut clarity” – ről? Ez egy olyan helyzet, amikor az agy hirtelen koncentráltnak érzi magát az orgazmus után. Valóban, sokan úgy találják, hogy az önkielégítés segít nekik jobban koncentrálni. Így előfordulhat, hogy munka, tanulás vagy vizsga előtt maszturbálnak. Erre nincs tudományos magyarázat, mivel ezt nem vizsgálták külön. Azonban ez a tisztánlátás és összpontosítás érzése lehet az orgazmus utáni ellazultság és boldogság érzésének eredménye.

Miért tabu a maszturbálás?

Segít enyhíteni a stresszt és a szorongást
Bár az oxitocint általában “szerelemhormonként” ismerik, és a társas kötődéssel hozzák összefüggésbe, a stresszoldással és a relaxációval is összefügg. Ahogy egy 2005-ös tanulmány rámutat, az oxitocin fontos szerepet játszik a stressz szabályozásában és a szorongás csökkentésében. Ezt úgy teszi, hogy csökkenti a vérnyomást és a kortizolszintet. A kortizol a stresszel kapcsolatos hormon. Tehát, ha egy nehéz munkanap után szeretné levezetni a feszültséget, az önkielégítés szintén jó relaxációs technika lehet!

Segít elaludni
Sokan használják a maszturbációt elalváshoz – és ez nem csoda. Az oxitocin és az endorfinok az ellazuláshoz kapcsolódnak, így logikus, hogy a maszturbáció segíthet az elalvásban, különösen, ha a stressz és a szorongás az akadálya, hogy elaludjon.

Az önbecsülésre is hatással lehet
Egyesek számára az önkielégítés egy módja lehet az önszeretet gyakorlásának, a test megismerésének és a minőségi időtöltésnek. Mivel megtanulja élvezni a saját testét, és megismeri, hogy mi az, amit kellemesnek érez, a maszturbálás növelheti az önbecsülését.

Foto:123rf.com

Javítja a szexuális életet
Sok szexuálterapeuta javasolja a rendszeres maszturbálást – akár egyedülálló valaki, akár párkapcsolatban él. A maszturbációból származó fizikai előnyök mellett az önbecsülés fellendülése a relaxációval párosulva nagyszerű hatással lehet a szexuális életére.

Ami a libidót illeti, van némi bizonyíték arra, hogy a maszturbálás segíthet fenntartani az egészséges nemi vágyat. Ez a 2009-es tanulmány például összekapcsolja a gyakori vibrátorhasználatot a magas nemi hajtóerővel és a pozitív szexuális funkcióval, valamint az általános szexuális jóléttel.

A maszturbálással segíthet megmutatni a partnerének is, hogy mit élvez.

 

De a hatások nem mindig pozitívak…


Az előnyök mellett, néhány embernek negatív tapasztalatai is vannak a maszturbációval kapcsolatban. Lehet, hogy nem tetszik az érzés, vagy ellentétes a hitrendszerrel, vagy egyszerűen csak nem érdekli. Ez rendben van! Végső soron az ön egyéni igényeitől és vágyaitól függ.

vagina, szex

Fotó: 123rf.com

Vannak, akik a társadalmi vagy lelki elvárásokkal kapcsolatos negatív érzéseket tapasztalnak. A maszturbáció egyes vallásokban bűnnek számít. A maszturbációhoz számos társadalmi stigma is kapcsolódik: Egyesek úgy vélik, hogy a nőknek nem szabad maszturbálniuk, vagy hogy a maszturbáció erkölcstelen. Nem is beszélve a maszturbáció körüli szorongást keltő mítoszokról. Sokan hallottuk már azokat a pletykákat, hogy a maszturbációtól megvakulunk, vagy hogy szőrösödik tőle a kezünk, zsugorodik az agyunk – mind teljesen hamis állítás, amelyek úgy tűnik, széles körben keringenek a tizenévesek körében még ma is- hála a szülőknek.

Ha elhitte ezeket a dolgokat, és mégis maszturbál, előfordulhat, hogy utána bűntudatot, szorongást, szégyent vagy önutálatot érez. Teljesen rendben van, ha személyes meggyőződései miatt tartózkodik a maszturbációtól, de ha szeretnéd feldolgozni a bűntudat érzéseit, és szorongás nélkül maszturbálni, segíthet egy terapeutával való beszélgetés.

Tehát, maszturbáció ártalmas az Ön számára? Nem, eredendően nem. Az, hogy maszturbál-e és hogyan érez ezzel kapcsolatban, az teljesen egyéni.

 

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.