A bőr-kód

Bennünk emberekben szüntelenül ott él a vágy, hogy megfejtsük a világot magunk körül. Számos titkosírást ismerünk és ezek közül sokat mi készítettünk.

Van egy titkos üzenet, amit a természet ír, és mára nagyjából sikerült megfejtenünk. Ez a bőr-kód. Ahhoz, hogy a bőr kódot egyáltalán olvasni tudjuk, először meg kell szerezni belőle egy darabot. Amikor ez megvan, akkor láthatóvá kell tennünk az írásjeleket, hogy nekiállhassunk a megfejtésnek. Ez a láthatóvá, olvashatóvá változtatás speciális festéssel érhető el, nagyjából úgy, ahogy a krimikben megelevenítik az ujjlenyomatokat.

Amikor itt tartunk, akkor hirtelen szembetaláljuk magunkat egy elképesztően bonyolult jelrendszerrel és hozzáláthatunk a megfejtéshez.

Mit látunk? Színek és formák kavalkádját. Helyenként az alakok valamiféle rendet követnek, máshol teljesen össze vissza rendeződnek.

Vajon ez mit üzen nekünk? Mi a bőr-kód megfejtése? Miért fontos, hogy megfejtsük?

Ebben a kódban, üzenetben írja meg nekünk a természet, hogy mire számíthatunk. A megfejtés lehet megnyugtató és ijesztő. Bármelyik is, jó ha tudjuk. Vannak, akik egészen kiváló megfejtést tudnak adni, és ahogy fejlődik a tudomány egyre több mindent tudunk kiolvasni a bőr-kódból.

Most, csak igen felszínesen megmutatjuk a fenti kód megfejtését. A jelekből kiolvasható, hogy a természet mit üzent annak, akinek a kódját látjuk:

  • atípusos (normálistól eltérő) sejtek a hám alsó részén
  • atípusos sejtek nagyobb csoportja a hám alsó részén
  • a hám felső része felé terjedő sejtek (ún. pagetoid terjedés)
  • a szőrtüsző hámjára is ráterjedő atípusos sejtek
  • a bazális membránt áttörő atípusos sejtek (invazivitás)
  • Szintén jól látható, a kritikus határ, a hám alatti (bazális) kötőszöveti réteg. Amikor ez alá kerül a daganat komoly baj lehet.

A megfejtés: melanoma. Invazív melanoma, ami átlépte a hám alsó határát és belépett az irha részbe, ahol már erek is vannak, így szabad az út az áttétes sejtek terjedésének.

A kép alsó felét teljes egészében ezek az atípusos, daganatsejtek töltik ki. Ennek a kódnak a megfejtése nem jó hír és tudjuk, hogy mi a további teendőnk.

Lehetne a megfejtés más is; jó hír. Ekkor nagyot sóhajtunk és elégedetten hátradőlünk.

Szóval mit tegyünk?

1. Vegyük észre, ha a természet üzenni akar nekünk.

Amikor már a fülünkbe kiabál, késő. Sokszor olyan finom jeleket küld, amit magunk észre sem vehetünk, csak azok, akik olvasni tudják a bőr anyajegy-kódját. A természet üzenetei nem csilingelnek úgy, mint amikor sms-ünk érkezik.

2. Olvassuk a kódot. Persze nem mi magunk, hanem bízzuk arra, aki ismeri a nyelvet és meg tudja fejteni.

3. Cselekedjünk az üzenet tartalmának megfelelően.

Ne feledjük, a bőr-kódja folyamatosan változik. Lehet, hogy még tegnap jó hírt kaptunk volna (csak az 1. jelek láthatók = in situ, vagyis korai melanoma), de fél év múlva már igen rossz lehet (5. jel: a mélybe terjedő, invazív melanoma).

Forrás: https://napidoktor.hu/index