4 tipikus női baki

A nők nagy része sokat foglalkozik külsejével. Vannak azonban apróságok, amelyek még a többség figyelmét is elkerülik.

1. Helytelenül szőrtelenítünk

Legalábbis gyakran nyúlunk mellé, amikor a borotvát választjuk. Aki borotvával varázsolja simává a lábát, az általában siet. Ezért kapkodó mozdulatokkal suhan végig a pengével a lábán vagy egyéb testrészein, s ezzel bizony komoly sérüléseket is okozhat.

Ha a bőr nincs megfelelően feláztatva, felpuhítva, leradírozva, akkor kiütéseket, kisebb sebeket és piros foltokat is szerezhetünk. Különösen akkor, ha a borotva nem túl éles, vagy nincs tokban, vagy egyszerűen csak hagytuk a fürdőkád szélén rozsdásodni. Pár percen nem múlhat semmi, ezért néhány dologra ügyeljünk: a bőr legyen elég nedves.

Ha a víz kissé felpuhítja a bőrt, könnyebb eltávolítani a szőrszálakat. A borotva ne legyen nedves közegben, mert így gyorsan elrozsdásodik, s nem csak sebeket, de fertőzést is okozhat. Vagy tartsuk a szekrényben, vagy tegyük egy tokba. Figyeljünk, hogy a pengék legyenek élesek, ha ugyanis már kopottak és tompák, akkor húzzák a bőrt, és szinte elkerülhetetlen a sebesedés. Lassú, óvatos mozdulatokkal dolgozzunk. Így alaposabb és sérülésmentesebb munkát végezhetünk.

2. Túl erőteljesen tisztálkodunk “odalenn”

A vagina környéke rendkívül érzékeny, a szappan- és tusfürdőfélék, sőt, egyes habfürdőtípusok, hintőporok is komoly irritációt válthatnak ki ezen az érzékeny területen, ahol a bőr is sokkal vékonyabb, és ahol idegvégződések rengetege található.

Teljesen felesleges agyonszappanozni, hiszen ezen a területen egyébként is végbemegy egy természetes tisztulási, regenerálódási folyamat. Egy kis langyos víz, valamint egy kifejezetten ezen érzékeny területre javasolt intimszappan vagy mosakodógél használata tökéletesen elegendő.

Ha túl érzékenynek érzi ezt a területet, esetleg hajlamos a felfázásra vagy a húgyúti fertőzésre, hetente vagy kéthetente egyszer vegyen egy sós ülőfürdőt. Ehhez jó minőségű tengeri sót használjon. A meleg sós víz kiválóan fertőtlenít és tisztít, teljesen természetes hatóanyagainak köszönhetően nem irritálja a bőrt. Egy nagy kádba beleönthet bő fél kiló sót is.

3. Helytelenül használjuk az egészségügyi betéteket, tamponokat

Vannak, akik a betétre, mások a tamponra esküsznek. Vannak, akik ezek kombinációjára. A vérzés erősségétől függetlenül a betéteket legalább kétóránként ildomos kicserélni, megelőzve a baktériumok terjedését. A tampont használók szintén ilyen időközönként látogassák meg a mosdót.

Azonban, amikor a vérzés erőssége csillapodik, már nem tanácsos a tampon használata. Inkább váltsanak vékony egészségügyi betétre. Ezekben a napokban érdemes intimtörlőkendőt is használni, hogy mindig frissnek és tisztának érezzük magunkat.

Fotó: 123rf.com

4. Rendszertelenül szedjük a fogamzásgátló tablettát

Előfordul, hogy elfelejtjük bevenni. Egyszer. Majd másnap is elfelejtjük. Nem vesszük figyelembe, hogy hasmenés, hányás vagy antibiotikum szedése esetén a hatékonysága lényegesen csökken. Vagyis, azt gondoljuk, hogy a tabletta minden körülmény között közel 100%-os védelmet nyújt. Pedig a tájékoztatókban, ha apró betűvel is, de feltüntetik, hogy az említett esetek folyamán bizony más kiegészítő védekezési módszerekre is szükség van.

A tabletta hatékonyságát nagyban csökkentik a rendszeresen szedett has- és vízhajtók is, így ha a diétánkat – teljesen helytelenül és egészségtelenül – ilyesmikkel egészítjük ki, számítsunk rá, hogy a tabletta már nem olyan biztonságos. Igyekezzünk ilyen helyzetekben a minél nagyobb biztonság érdekében más védekezési módszereket is alkalmazni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.