Veszélyben a házi kedvencek – Így védd őket a hőségben

Sajnos számos baleset történik négylábú barátainkkal a nyári hőségben, pedig ezek mintegy fele elkerülhető lenne. Hogyan tudunk jobb vigyázni a házi kedvencek egészségére?

Tilos az autóban hagyni a kutyát – és persze a gyereket is! Pár perc is végzetes lehet, ugyanis 20°C-ról, akár 50°C-ra is pillanatok alatt felmelegedhet a jármű és a kutyus hőgutát kap.

Bár a városban szinte lehetetlen kikerülni, de forró aszfalton ne sétáltassuk a kis kedvencet, mert komoly égési sérüléseket okozhat a naptól felforrósodott aszfalt vagy járda. Próbáljuk korán reggel vagy késő este sétáltatni a kutyust, ha lehet, füves területen. Vészhelyzet esetére segítség lehet a zokni vagy egy vizes kis törölköző, amit a lábára húzhatunk vagy amire ráállhat, ha várakozni kell.

kutya meleg víz 2 pixa

Hosszabb autóúton biztosítani kell a gyakori – kb. 4 óránkénti – megállást, és ekkor biztosítsuk számára a folyadékot. Az autóban pedig gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről, árnyékolásról és szellőzésről. 

A kertben tartott kutyáknál is figyelni kell:  a kutyaház sokszor nem alkalmas a hűsölésre, mert könnyen felmelegszik és áll benne a levegő. Árnyékos pihenőhelyet kell biztosítani, bőséges folyadékkal együtt, sőt akár egy kisebb fürdőhelyet is kialakíthatunk neki.

A napégés a kutyákat is veszélyezteti, a rövid vagy fehér szőrű fajták vannak igazán nagy veszélyben. Kapható a napégés és bőrrák kialakulása elleni speciális naptej, amit kimondottan sokszor kell az orra, a fülekre és a száj környékére kenni.

Olvasd el ezt is!

Durva kánikula jön – Életbe lépett a “vörös kód”

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.