Újabb éveket kapott a babaváró hitel

Meghosszabbították a gyermekvállalást ösztönző babaváró határidejét, így 2024 végéig kérhető ez a kedvezményes konstrukció. A hosszabbítás a lakáspiacra is hatással lehet, a K&H-nál ugyanis a babaváró támogatások túlnyomó részét lakáscélra fordították az érintettek.

Az elmúlt 3,5 évben a pénzintézet több mint 225 milliárd forint értékben folyósított ilyen kölcsönt, ebből 60 milliárdot 2022-ben vettek fel, így a K&H piaci részesedése a 2021-es 11,8%-ról 13,5%-ra emelkedett.

Újabb két évet kapott a babaváró támogatás: egy friss jogszabály szerint 2024 végéig lehet igényelni a gyermekvállalást ösztönző, az állami támogatás miatt kedvezményes hitelkonstrukciót. A maximális összege 10 millió forint és a teljes futamidő alatt kamatmentes, ha 5 éven belül születik legalább egy gyermek a családban. Ezen kívül a gyermek születését követően kérhető a hitel törlesztésének 3 évig tartó szüneteltetése is. Az állam a második gyermek megszületésekor az aktuális tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezését követően pedig a teljes adósságot átvállalja.

pénz, ügyintézés, hivatalos, adó 2

Fotó: 123rf.com

„A jelenlegi, korábbinál bizonytalanabb gazdasági helyzetben és a magas kamatkörnyezet miatt felértékelődhet a támogatás szerepe a rendkívül kedvező kamatszintje miatt. A kölcsön szabad felhasználású, de a K&H-nál elsősorban lakáscélra fordították a babaváró összegét az érintettek a 2019 júliusi indulás óta” – mondta Árva András, a pénzintézet lakossági szegmensért felelős marketingvezetője.

Az elmúlt 3,5 évben a K&H-nál az új babaváró hitelek volumene elérte a 225 milliárd forintot, míg a K&H piaci részesedése a 2021-es 11,8%-ról 13,5%-ra emelkedett annak köszönhetően, hogy 2022-ben 60 milliárd forintnyi hitelt folyósított a bank. A szakember azt is elmondta, hogy bár a babaváró támogatás összege önmagában kevés egy lakás megvásárlásához, de önrészként is felhasználható az összeg, így a gyermeket vállaló házaspárok – megfelelő hitelképesség esetén – babaváró hitellel plusz államilag támogatott csok-os és esetleg még piaci lakáshitellel együtt vásárolhatnak lakóingatlant.

Olvasd el ezt is!

Babaváró hitel – Súlyos büntetésre számíthatnak, akiknél nem jön a baba…

Forrás: Napidoktor.hu