Te tudod? – Így működik a gyógyszertári COVID teszt és az antigén gyorsteszt

A különféle koronavírus teszt típusok az élet minden területén elterjedtek. Ezeknek egy részét covid teszt pontokon lehet elvégeztetni – gondolunk ez alatt a nemzetközileg elfogadott PCR tesztre, amire külföldi utazásaink során lehet szükségünk – másrészt a tudomány ismeri már annyira a vírust, hogy megbízható, házilag elvégezhető koronavírus tesztekkel is monitorozhassuk egészségügyi állapotunkat.

Utóbbi covid gyorsteszt kategóriába tartoznak a különféle antigén gyorstesztek, amik percek alatt kimutatják, hogy átestünk-e már a fertőzésen.

Cikkünkben a különféle gyógyszertárban kapható covid teszt típusok használatát ismertetjük. Hogyan használható a gyorsteszt covid kiszűrésére, a covid gyorsteszt patika és gyógyszertár esetében hogyan vásárolható meg és mennyi egy covid gyorsteszt ár? Covid teszt Budapest és vidék esetében hol érhető el a leggyorsabban és a legegyszerűbben? Mi a különbség a különféle covid teszt típusok között, melyik covid gyorsteszt mire használható? Eláruljuk, covid gyorsteszt hol kapható, és a covid teszt mennyi idő alatt mutatja ki, hogy van-e okunk az aggodalomra. Mi a különbség a sima covid teszt és a covid antigén gyorsteszt között? Miben más a PRC teszt, mint egy sima covid gyorsteszt gyógyszertárból?

Fotó: 123rf.com

A koronavírus tesztelési lehetőségei

A koronavírus kiszűrésére két elterjedt covid tesztelési típus áll rendelkezésünkre. Az egyik a PCR covid teszt, ami a légutak (orrüreg, garat) nyálkahártyájából vett minta alapján mutatja ki, hogy jelen van-e a koronavírus RNS-e a szervezetünkben. Jelenleg a PCR teszt a legmegbízhatóbb covid teszt, éppen ezért ez a vizsgálat szükséges a nemzetközi utazások előtt is.

A PCR covid teszt mellett elterjedt a covid antitest teszt, más néven covid antigén gyorsteszt, ami szintén lehetővé teszi a koronavírus kiszűrését, azonban teljesen más útón azonosítja a vírust. A covid antigén teszt vérből mutatja ki a fertőzés jelenlétét. Az antigén teszt kapcsán mindenképpen tudnunk kell, hogy ez a covid teszt nem magát a koronavírust mutatja ki, hanem a vírus szervezetre gyakorolt hatását, a szervezet által a vírus leküzdésére termelt antitestek formájában.

Mindkét covid teszt, covid gyorsteszt rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal is, éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően használjuk őket, és hogy tudjuk, mikor megbízható egy covid gyorsteszt eredménye. Nézzük, mik az általánosan elfogadott covid tesztek jellegzetességei!

A PRC teszt

A PCR tesztről bővebben elmondhatjuk, hogy ez a covid gyorsteszt típus nem alkalmazható házilag (PCR gyorsteszt gyógyszertár üzletekben nem kapható). A PCR tesztet az ország több pontjára kihelyezett laborokban végzik, ahol egy laborasszisztens mintát vesz a nyálkahártyáról, majd az eredményeket 1-2 napon belül kiküldik a megadott e-mail címünkre. Sajnos PCR labor nem található minden településen, így elképzelhető, hogy egy vidéki településről be kell utaznunk egy közeli nagyvárosba, vagy Budapestre, hogy a vizsgálatot elvégezzék rajtunk.

Aránylag a PCR teszt a legmegbízhatóbb koronavírus gyorsteszt, azonban ez a covid teszt sem nyújt mindig 100%-os biztonságot. A koronavírusnak is megvan a maga lappangási ideje, így egyes esetekben előfordulhat, hogy a vírus a lappangás miatt rejtve marad a PCR teszt elvégzése során. Ennek következményeképpen a covid teszt annak ellenére, hogy a betegség már jelen van, negatív lesz (a tesztek akár 20-30%-a is beletartozhat ebbe az esetbe) – ezért érdemes a tesztet pár nappal később is megismételni, különösen, ha jelentkezik a koronavírus valamely tünete.

Az antigén gyorsteszt

Ahogy fent is írtuk, míg a PCR teszt a nyálkahártyából, addig a covid antitest teszt vérmintából mutatja ki a fertőzést (a csomagban található egy eszköz, amivel gyorsan és fájdalommentesen kinyerhetünk egy csepp vért az ujjbegyből). Ez a covid gyorsteszt gyógyszertárban könnyűszerrel elérhető, több gyártó között is válogathatunk attól függően, hogy melyiket találjuk szimpatikusabbnak. Mivel az antigén gyorsteszt működési elve teljesen más, mint a PCR-é, az eredmények fölött sem szabad elhamarkodottan ítélkeznünk.

Amikor a koronavírus megfertőzi a szervezetünket, az immunrendszerünk megpróbálja leküzdeni azt, mégpedig úgy, hogy ellenanyagokat, azaz antitesteket termel. Az antitestek megjelenése időt vesz igénybe, így ez a covid teszt csak akkor alkalmas a koronavírus kimutatására, ha már javában jelentkeztek a tünetek, vagy a fertőzés lezajlása után járunk – éppen ezért ezt a típust nem javasolják, ha azonnal kell megbízható eredmény.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Már itthon is elérhető a svájci gyártó új COVID-19 antigén gyorstesztje

Forrás: https://napidoktor.hu/index