Már itthon is elérhető a svájci gyártó új COVID-19 antigén gyorstesztje

Már kapható a hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben a svájci Biosynex gyár új, otthoni önellenőrzésre szolgáló COVID-19 antigén gyorstesztje. A tesztet minden felnőtt saját magának elvégezheti és orrból vett mintából megállapíthatja, hogy jelen van-e a koronavírus a szervezetében.

A COVID-19 járvány újabb hullámában a vírus eddigi legfertőzőbb változata, a delta variáns okozza a megbetegedések többségét. A koronavírus fertőzöttség felismerését ugyanakkor nehezíti, hogy ez a változat gyakran egyszerű megfázásra, vagy allergiára utaló tüneteket okoz, amivel nem feltétlenül fordulunk orvoshoz.

A svájci Biosynex új antigén gyorstesztje lehetővé teszi, hogy a tünetek jelentkezésekor – pl. köhögés, láz, fejfájás, torokfájás, szemet érintő irritáció, emésztőszervi panaszok, fülzúgás, stb. – otthon is meg lehessen állapítani, hogy valóban koronavírus fertőzésről van-e szó. A teszt az orrból, önállóan vett minta elemzésével állapítja meg a vírus jelenlétét, és a vizsgálatok szerint szinte a PCR tesztekkel azonos pontossággal működik: a mérések során 97,2 százalékban egyeztek a Biosyenx gyorsteszt és a PCR teszt eredményei.

A megoldás egyik nagy előnye, hogy nem kell mélyen felnyúlni az orrba – mindössze kb. 3 centiméternyit kell betolni a mintavételre szolgáló eszközt -, így nem okoz kellemetlen érzést és gyerekeknél is biztonságosan alkalmazható. Fontos, hogy a gyorstesztet csak felnőtt kezelheti.

Ha valaki megfázásra utaló tüneteket tapasztal magán, akkor a Biosynex új gyorstesztjével azonnal láthatja, hogy valóban arról van-e szó, vagy esetleg koronavírusos. Emellett azért is érdemes beszerezni a házipatikába a COVID-19 gyorstesztet, mert az iskolakezdéskor, amikor a gyerekek ismét közösségbe kerülnek mindig megugrik a felső légúti megbetegedések száma, és ebben a helyzetben jól jöhet, ha otthon a tünetek jelentkezésekor 15 perc alatt megállapíthatjuk, hogy koronavírusos-e a gyermek. Mivel a svájci Biosynex új antigén gyorstesztjének használatához nincs szükség egészségügyi végzettségre, akár vállalatok számára is jó megoldás lehet a munkatársaik rendszeres tesztelésére” – mutatott rá dr. Pipei Szilvia, a Biosynex új COVID-19 gyorstesztjének hazai forgalmazója, az Izinta Kft. ügyvezető igazgatója. Mellettük a Diagpro Home Kft. forgalmazhatja még hazánkban a Biosynex antigén gyorstesztet.

A Biosynex új termékével, a kék csíkos dobozú antigén gyorsteszttel akár 15 perc alatt kimutatható a koronavírus jelenléte, ha a teszt eredménye pozitív, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz. A COVID-19 antigén gyorsteszt már kapható a hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben, ajánlott fogyasztói ára 6 600 forint.

A svájci Biosynex cég hozta korábban Magyarországra a lakosság számára is elérhető, jól ismert, narancssárga dobozos koronavírus antitest gyorstesztet is, mellyel a koronavírussal szembeni antitestes védettségünket ellenőrizhetjük.

Két hónap antigén tesztelés tapasztalata után

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.