Tartásdíj – Jön a megoldás, nem lehet kibújni a fizetés alól

Itt az új „válástörvény”, ami új fejezetet nyit a tartásdíj ügyében is.

Makó Klaudia családjogi ügyvéd, az egyedülálló szülőket segítő Egyszülős Központ jogi szakértőjének segítségével gyűjtötte össze az Index a legfontosabb tudnivalókat a tartásdíjról, amely hamarosan könnyebben és gyorsabban behajthatóvá válik. Kínzó kérdésekre válaszol az Index.

Az Országgyűlés kedden 134 igen és 53 nem szavazattal fogadta el az úgynevezett új válástörvényt, amely többek között abban hoz érdemi változást, hogy a bíró akkor is megítélheti a közös gyerekfelügyeletet, ha azt csak az egyik szülő kezdeményezi. Míg ilyen ítélet korábban kizárólag a két szülő együttes kérésére születhetett. Ám ha ez nem így történt, a bíró csak az egyik szülőnek, jellemzően a gyermekkel több időt töltő édesanyának adta a gyermekfelügyeletet.

Fotó: 123rf.com

A bíráknak nem lesz megkötve a kezük válás vagy szakítás esetén. Jön a közös felügyelet.

Ha felvetődik, hogy a különválást követően a szülők továbbra is közösen gyakorolnák a gyermekfelügyeletet, például úgy, hogy egy hetet az anyánál, egy hetet pedig az apánál tölt a gyermek, a bírónak természetesen mérlegelnie kell, hogy ez a típusú felállás valóban a gyermek érdekét szolgálja-e. Az pedig itthon is egyre terjedő tendencia, hogy a döntéshozatalba bevonják a nagyobb gyermekeket is, a bíróság egy 12 éves véleményét általában már személyesen megkérdezi.

Miközben a frissen megszavazott jogszabály tartalmazza azt is, hogy ekkor a két szülő hiába tölt azonos időt a gyermekkel, a tartásdíjról váltott gondoskodásnál is kell dönteni. Természetesen várhatóan a nagyságrendileg magasabb jövedelmű szülő fog fizetni az alacsonyabb bevételűnek, miután az új törvénytervezet abból indul ki, hogy mindkét szülőnél közel ugyanazon az életszínvonalon élhessen a gyermek. Hiszen megint csak ez a gyermek érdeke.

Ugyanakkor a tartásdíjjal kapcsolatban változatlan alapelv, hogy a szülői kötelességek a válással sem szűntek meg, így a szülő többek között köteles a gyermekét eltartani. Sőt, a törvény azt is kimondja, a kiskorú gyerek tartására a szülő a saját rovására is köteles, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szülő hiába van minimálbérre bejelentve, vagy nyilatkozza azt, hogy nincs jövedelme, kiskorú gyermeke után akkor is kötelezhető tartásdíj fizetésre.

A tartásdíjat meddig, a gyermek hány éves koráig kell fizetni?

Mindenek előtt a tartásdíjat kötelező fizetni, miután a tartásdíj a törvény szerint megilleti a gyermeket, és továbbra is a gyermek mindennapi ellátását hivatott szolgálni. A tartásdíj alapvetően a gyermek nagykorúságáig jár.

Ugyanakkor kaphatja húsz éves koráig is, ha még akkor is folytatja középiskolai tanulmányait, mert például öt évfolyamos nyelvi előkészítő osztályba járt és/vagy évvesztes. Sőt, a nappali tagozatos egyetemistáknak egészen 25 éves korukig jár a tartásdíj, amennyiben folyamatosak a tanulmányaik.

Viszont ha például 16 évesen, ameddig a tankötelezettség szól, befejezi a tanulmányait, már elesik a tartásdíjtól. Akárcsak az a gyermek, aki indokolatlanul nem tartja a kapcsolatot a szüleivel.

Létezik minimális tartásdíj összeg?

Igen, ami Budapesten 25 ezer forint, a fővároson kívül pedig 15 ezer. Ha valaki tartásdíjra jogosultként ilyen alacsony összeget kér, a bíróság bármiféle bizonyítás nélkül is megítéli neki a bíróság.

Fotó: 123rf.com

Mennyi ma a tartásdíj átlagos összege, amit a külön élő szülők fizetnek?

Vidéken 40-50 ezer forint körül, Budapesten inkább a 60-70 ezer, amit a családjogi ügyvéd szerint reálisan lehet és kell is kérni gyerekenként egy átlagos keresetű tartásdíjra kötelezett szülőtől.

Mekkora összegre jogosult a gyermek?

Ez mindenek előtt azon múlik, hogy a szülők mekkora összegben állapodnak meg. Illetve a tartásdíjat alapvetően lehet kérni, konkrét összeggel. Ezt aztán a gyámhatóság vagy a bíróság jóváhagyja, természetesen csak akkor, ha a per során egyezség születik a felek között. Ha például az anyuka 40 ezer forintot kér havonta, a bíróság ennél magasabb összegű tartásdíjat nem ítélhet meg.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Összefügg a későbbi depresszióval a gyerek életkora a szülők válásakor

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.