Otthoni mintavétel, laboratóriumi vizsgálat: újfajta koronavírus-tesztelés egy magyar diagnosztikai vállalkozástól

Amerikai tudósok által kidolgozott módszert vezetett be hazánkban a több mint 20 éves tapasztalattal bíró Neumann Diagnostics

Érintésmentes, biztonságos, otthoni környezetben, önmintavétellel elvégezhető koronavírus tesztelési eljárást tett elérhetővé Magyarországon a Neumann Diagnostics. A Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os érzékenységű újfajta PCR (nukleinsav-alapú) vizsgálathoz kapcsolódó mintavételt bárki szaktudás nélkül otthonában elvégezheti, a levett mintát pedig egy professzionális humán diagnosztikai laboratóriumban elemzik ki. A páciens 36 órán belül e-mailben kap értesítést a teszt eredményéről.

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában, a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások fokozatos lazításával még fontosabbá válhat a tesztelés. A magyar Neumann Diagnostics ennek elősegítése érdekében, Magyarországon elsőként olyan új koronavírus vizsgálati szolgáltatást vezetett be, melynek keretében futárszolgálat által kiszállított mintavételi eszköz segítségével a páciens saját magán végezheti el orrnyálkahártyából a mintavételt, egy mellékelt útmutató segítségével. A mintát ezt követően a megrendelő egy központi, mintavételi helyen tudja leadni teljesen érintésmentesen.

A leadott minták kielemzését a laboratóriumi diagnosztika terén több mint 20 éves tapasztalattal bíró Neumann Diagnostics professzionális humándiagnosztikai partnerlaboratóriumában elemzik ki, majd a teszt eredményéről a páciens 36 órán belül, e-mailben kap értesítést.

Fotó: 123rf.com

„A Neumann Diagnostics által meghonosított tesztelési eljárást amerikai tudósok dolgozták ki, és a módszer az USA-ban is egyre terjed. Ahogy fokozatosan újraindul a gazdaság és az élet eddig kényszerből hibernált területei, úgy válik egyre inkább kulcskérdéssé sokak számára a tesztelés. Azt látjuk, hogy erre a lakosság, és cégek részéről is egyre nagyobb az igény. Az általunk kínált módszer nagy előnye, hogy önmintavétellel zajlik, tehát jóval kisebb egészségügyi személyzet szükséges hozzá, mint egyéb eljárások esetében. Ezáltal a humán erőforrás kapacitás végessége nem jelent akadályt, így sokkal több teszt végezhető el adott idő alatt” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója.

A magyar biotechnológiai cég által kínált tesztelés nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások, cégek számára is kiváló megoldás a munkavállalók esetleges fertőzöttségének vizsgálatára. Hiszen a gazdaság újraindulásával párhuzamosan várhatóan fokozatosan egyre többen térnek vissza távmunkából legalább részben irodai környezetbe.

94%-os érzékenységű PCR teszt

Az újfajta koronavírus vizsgálat a kórházban végzett PCR tesztekhez képest a Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94%-os pontosságot biztosít, tehát nagyon megbízható. Az önmintavevőt az orvosi mintavevővel ellentétben nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, a mintavételi mechanizmus így egyszerű, bárki által végezhető, kevésbé okoz fájdalmat, és otthoni környezetben, személyes érintkezés nélkül tudja elvégezni a páciens.  A PCR vizsgálat a vírus örökítő-anyagának kimutatására, a fertőzöttség legkorábbi igazolására alkalmas, a legnagyobb megbízhatósággal. Az új kutatás alapján az FDA, az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felvette ajánlásai közé az önmintavételes koronavírus tesztelést. A vizsgálatot a páciens online tudja megrendelni és itt tudja rendezni a szolgáltatás díját is (mely 22.670,- Ft + Áfa).

A Neumann Diagnostics a DPD futárszolgálattal működik együtt, mely szigorú protokoll alapján biztosítja a teljes érintésmentességet. A páciens az online megrendelést követően egy-két napon belül házhoz is kapja a mintavételi szettet. Az első érintésmentes mintaleadási pontot Budapesten, a XIII. kerületi Röppentyű utcában alakította ki a cég, mely a közeljövőben tervezi vidéki mintaleadási pontok kialakítását is az országos lefedettség biztosítása érdekében.

Több mint 20 éves diagnosztikai tapasztalat

A magyar tulajdonú Neumann Diagnostics több mint 20 éves laboratóriumi diagnosztikai tapasztalattal bír. A cég a korábbiakban már mintegy 10.000 otthoni mintavételes HPV vizsgálatot értékesített, speciális tapasztalattal bír tehát az önmintavételes diagnosztika területén is. A laboratórium jelenleg 100 minta vizsgálatát tudja elvégezni naponta, ez a szám az igények fényében a jövőben bővülhet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index