Nyalj meg, megmondom hány éves vagy

Kutatók állítása szerint nyálmintából történő DNS-elemzéssel néhány év eltéréssel megállapítható valakinek a biológiai kora, amely nem feltétlenül egyezik meg kronológiai korával.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói a DNS-molekula metilációs folyamatát vizsgálták, ebből tudták 5 éves pontossággal meghatározni egy-egy személy korát. Eric Vilain kutatásvezető és csoportja a PLoS One nevű tudományos folyóirat online kiadásában csütörtökön ismertette a tanulmányt, melyben ikerpárokat vizsgáltak. Az eredeti vizsgálatba 34 egypetéjű férfi ikerpárt vontak be, akiknek szexuális irányultsága különböző volt. A résztvevők genomját elemezve különösen két-három gén metilációjára figyeltek fel, melyek a legerőteljesebb összefüggést mutatták az életkorral.

shutterstock_733630

Az életkorbecslés kidolgozásához az ikerpárokon kívül további hatvan nő és férfi DNS-ét is vizsgálták. Vilain elmondta, hogy megállapításaikat potenciálisan felhasználhatják annak vizsgálatára, hogy egy személy biológiai életkora mennyivel tér el kronológiai életkorától.

A DNS-metiláció, azaz a DNS óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedése alapvető annak meghatározásában, hogy mely gének vannak ki-, illetve bekapcsolt állapotban, és aktivitásuk szintjét is ez dönti el. Az egészséges sejtekben a DNS-molekulához kapcsolódó metilcsoportok jellegzetes mintázatban vannak jelen, az öregedéssel ez a metilációs mintázat megváltozik, ám környezeti hatások is befolyásolják.

Forrás: