14 tipp – Felkészülés a terhességre: hogyan lehetséges? – 1. rész

Mielőtt elkezdenénk nézegetni a babaneveket és kifesteni a gyerekszobát, gondolkodjunk el azon, hogyan történjen a felkészülés a terhességre – miként készítsük fel testünket az apróság fogadására.

Nagy az öröm, amikor végre megfogan a várva-várt pici, ám a babavárás idején sem kell megfeledkeznünk arról, hogy ne csak az ő megfelelő fejlődése érdekében tegyünk meg mindent, hanem saját magunkért is. Hogyan készüljünk fel jól a gyermek fogadására?

Felkészülés a terhességre

1. Hozzuk magunkat formába!

Végezzünk megfelelő tornagyakorlatokat, hogy jó formában maradjunk – még ha a derekunk egy időre „el is tűnik” majd -, így a terhességünk és a szülésünk is könnyebb lesz. Eddzünk 30 percet a hét több napján, hogy a szívverésünk felgyorsuljon – gyalogoljunk, kerékpározzunk, ússzunk, de egy terhességi edzéscsoporthoz is csatlakozhatunk.

2. Étkezzünk helyesen – és fogyasszunk egy személyre!

Lehet, hogy rendkívüli módon megkívánunk egy jó fagyit vagy savanyúságot. De most a fókusz a megfelelő étkezésen van: sok fehérjét, vasat, kalciumot, folsavat kell fogyasztanunk. Gyümölcsből, dióból, zöldségekből, (főleg levelesekből), teljes kiőrlésű gabonából és alacsony zsírtartalmú tejtermékből is raktározzunk otthon eleget. A chips-et, péksüteményeket, üdítőt és gyorsételeket hanyagoljuk, mert csupán üres kalóriát juttatnak a szervezetünkbe. Kérjük meg a párunkat, hogy csatlakozzon ő is étrendünkhöz – így könnyebben hozzászokunk majd. Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos felkészülés a terhességre.

vitamin, tabletta, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

3. Folsav

Segít megelőzni a súlyos születési rendellenességeket, amelyek még azelőtt megtörténhetnek, hogy tudnánk a terhességünkről. Ezt a B-vitamint számos ételben megtaláljuk, beleértve a leveles zöldségeket, citrusféléket és a babot – a legtöbb nőnek azonban kiegészítő formában is szednie kell. Kezdjük hát a napot vitaminnal; amikor a terhességet tervezzük, 400 mikrogramm folsavra van szükségünk naponta, ez a mennyiség jelen van a multivitaminokban.

4. Ügyeljünk a súlyunkra

A felkészülés a terhességre magába foglalja azt is, hogy megfelelő legyen a testsúlyunk. Ha valaki túl sovány, nehezebben eshet teherbe, de az is, aki túlságosan súlyos. Utóbbi növeli a diabétesz és a magas vérnyomás esélyét, de hozzájárulhat a hosszabb szüléshez is. Konzultáljunk orvosunkkal arról, mi a számunkra egészséges testsúly.

5. Egyeztessünk a doktorral

Ha terhességet tervezünk, kezdjük a tervezgetést doktorunkkal. Menjünk el hozzá néhány hónappal azelőtt, hogy terhesek lennénk. Érdeklődjünk nála a tesztekről, oltásokról, amelyekre szükségünk lehet, a szülés előtti vitaminokról, arról, miként kezeljük és ellenőrizzük különféle egészségügyi problémáinkat – amennyiben vannak -, illetve tájékozódjunk, milyen gyógyszereket szedhetünk terhesség alatt és mit nem.

orvos

Fotó: 123rf.com

6. Nézessük meg a génjeinket

A felkészülés a terhességre magában foglal egy körültekintő ellenőrzést. Orvosunk javasolhat egy fogantatás előtti kontrollt, vajon családi hátterünk vagy etnikai hovatartozásunk kitesz-e bennünket valamilyen rizikónak, lehet-e valamilyen genetikai problémája a csecsemőnek. Egyszerű vér- vagy nyálteszt megmondja a választ: hordozunk-e olyan géneket, melyek bizonyos betegségek kockázatát növelik.

7. Látogassunk el a fogorvoshoz

Mosolyunknak és leendő babánknak egyaránt jót tesz, ha ellenőriztetjük a fogainkat. A terhesség növeli a fogíny betegségek esélyét, ez pedig olyan probléma, mely akár a koraszülés valószínűségét is emelheti. Vagyis foglalkozzunk fogainkkal rendszeresen, mossuk, ápoljuk alaposan és ne feledjük a fogorvost.

Olvasd el ezt is!

Komoly bajt okozhat az alkohol terhesség alatt

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.