Mítoszok az egészséges életmódról

Sajnos hazánk az elsők között szerepel az elhízás, a cukorbaj, valamint a szív- és érrendszeri betegségek listáján. Ennek pedig a hibás táplálkozási múlt, a különféle téves berögzülések és azok az átörökített szokások az okai. Ezeket viszont ideje volna végre újragondolni. Nézzünk meg tehát néhány mítoszt, amit nem árt alaposabban is szemügyre vennünk.

Szponzorált tartalom

Magas vérnyomás és mozgásszervi problémák – negyven év felett teljesen normális

Nem, egyáltalán nem az! Sőt ötven-, de még hatvan- vagy nyolcvanévesen sem kéne normálisnak nevezni olyan betegségeket, amelyek a helytelen táplálkozásból, a mozgáshiányból és a stresszből fakadnak! A magas vérnyomásos betegségek kialakulásra rendre a fenti problémák miatt következik be. Az sem normális, ha derékfájdalmaktól és hátproblémáktól szenvedünk. Ez mind annak köszönhető, hogy a tartóizmainkkal és a vázrendszerünkkel nem foglalkozunk, vagy épp túlterheljük őket.

gyümölcs, zöldség, egészség, szív

Az egészséges életmód drága

Az egészséges ételek beszerzése egyáltalán nem költséges, ha okosan csináljuk. Rengeteg olyan élelmiszer áll rendelkezésünkre, ami sokkal olcsóbb, mint a rántott csirkemell vagy a sült krumpli. A máj, valamint a tojás nagyon értékes és olcsó tápláléknak számít. A legtöbb zöldség pedig nem kerül többe, mint a tésztafélék, na meg a többi szénhidrát. Sokan nem szeretik a zöldségeket, mert rossz tapasztalataik voltak velük. Ki kell próbálni új recepteket, hogy valóban jó ízzel fogyaszthassuk őket. A mozgást pedig mi magunk is el tudjuk kezdeni. A videómegosztók tele vannak ajánlásokkal és gyakorlatok elmagyarázásával. Nincs más dolgunk, mint beszerezni pár sporteszközt, mondjuk az Alza oldaláról, és nekikezdeni az életmódváltásnak. Ne kelljen negyvenéves korunkra gyógyszereken élni!

A magyar ember zsíron és szénhidráton él, miért kéne változtatnia?

A magyar ember főleg a kommunizmus óta él zsíron és szénhidráton. Azért emelkedtek ki a szénhidrátban gazdag ételek, mert ezek voltak a legolcsóbbak, és ezek adták a legtöbb energiát a földeken dolgozóknak. Lapozzuk fel például Zilahy Ágnes szakácskönyvét 1892-ből vagy Bornemisza Annáét 1680-ból, és magunk is meggyőződhetünk arról, milyen volt valójában a magyar gasztronómia eredetileg. A pentaton ízvilág, a rengetegféle fűszer és zöldségféle használata például teljesen általános volt a magyar étkezésben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index