Mínusz száz fokban töltött nyolc órát egy cseh utazó

Mínusz száz Celsius-fokban, hálózsákokba bugyolálva töltött nyolc órát egy mélyhűtőkamrában Marek Simicek cseh kalandor és utazó hétfő éjjel, hogy kipróbálja, hol vannak saját határai.

A 39 éves Simicek elhatározta, hogy próbára teszi testi és lelki állóképességét, amelyet a szibériai Bajkál-tó vidékén tett számos túráján edzett acélosra.

A speciális hűtőkamrába délután két órakor lépett be, és este tíz órakor, jó egészségi állapotban hagyta el azt. Pamutpólót, pulóvert és anorákot viselt, fején szőrkucsma volt. Két különleges hálózsákot vitt magával: a hétfői kihívás előtt növelte bennük a szigetelőrétegek számát, hogy testét megóvja a fagyástól.

shutterstock_89884666

A teszt előtt egy orvos alaposan kivizsgálta Simiceket. Testére érzékelőket erősítettek, hogy pulzusát, hőmérsékletét és légzését figyelemmel kísérhessék. A próbát megszakították volna, ha Simicek testhőmérséklete három Celsius-fokkal csökken. A férfinél mobiltelefon és kézi adóvevő is volt.

Lubomir Smuk aneszteziológus orvos, aki a szokatlan kihívás idején Simicek egészségügyi értékeit monitorozta, elmondta, hogy a férfi jól felkészült az extrém hidegre. Számos alkalommal aludt már Szibéria különböző tájain mínusz 60-80 Celsius-fokos hidegben.

(MIT)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.