Fagyási sérülés – minden, amit tudnunk kell róla

Fagyási sérülésről akkor beszélünk, amikor a fagyos hőmérsékletnek való kitettség károsítja a bőr és az alatta lévő szövetek területeit. Ez egy kezelhető, de potenciálisan súlyos állapot.

Mik a tünetek?

Ha hideg van, a fedetlen bőr kipirosodhat vagy fájdalmas lehet. Ezt fagyási sérülésnek nevezik, és ez a fagyás korai figyelmeztető jele. Ha ez történik, gyorsan keressen meleg menedéket.

A fagyási sérülések tünetei attól függnek, hogy milyen mélyen hatolnak be a testbe. Három szakasza van. A korai fagyás a bőr felső rétegeit érinti. Az előrehaladottabb esetek egészen az izmokig és a csontokig terjedhetnek.

Korai stádium

A bőr halványsárga vagy fehér színűvé válik Viszkethet, csíphet, égethet, vagy “tűszúrásszerű” érzés lehet.

Középső stádium

A bőr megkeményedik, fényesnek vagy viaszosnak tűnik. Amikor a bőr felenged, folyadékkal vagy vérrel teli hólyagok képződnek.

Előrehaladott stádium

A bőr nagyon kemény és hideg tapintású, és gyorsan sötétedik. Kéknek tűnhet, majd később feketére színeződhet. Néhányan nem tudják, hogy fagyási sérülésük van, mert ahogy a sérülés súlyosbodik, már nem érzik az adott területet. Ezért kell figyelnie a bőrszín változására.

fagyási sérülés

Fotó: 123rf.com

Fagyás vészhelyzeti tünetei

Azonnal menjen a sürgősségi osztályra, ha fagyási sérülésre gyanakszik. Néhány figyelmeztető jel lehet:

  • A bőr színe megváltozik vagy megkeményedik.
  • A bőre zsibbadt marad (nem érez semmit).
  • Erős fájdalmat érez, amikor a bőre felolvad.
  • Bőrhólyagok jelennek meg.

Fagyási sérülések okai

Ahogyan a víz jéggé változik, amikor a hőmérséklet csökken, úgy az ujjai, kezei, lábujjai, – még az orra és a füle is – megfagyhatnak, ha rendkívül hideg időjárásnak van kitéve, vagy ha valami nagyon hideghez, például jéghez vagy fagyott fémhez ér.

Nagyobb valószínűséggel kaphat fagyási sérülést, ha nem öltözik megfelelően a hideg, szeles vagy nedves időjáráshoz, vagy ha ilyen körülmények között túl szűk ruhát visel.

Az, hogy a fagyás milyen hamar következik be, attól függ, hogy mennyire hideg és szeles az idő odakint. Gyorsabban bekövetkezhet, mint gondolná. Hűvös időben akár 5 perc alatt is bekövetkezhet a fagyás.

Fagyás diagnózisa

A fagyási sérülésekre nincs specifikus vizsgálat. Orvosa meg fogja kérdezni, hogy mennyi ideig volt kint a hidegben, és milyen volt a hőmérséklet. Alaposan meg fogja vizsgálni a bőrét, és javasolhat röntgenfelvételt vagy másfajta vizsgálatot, hogy megállapítsa, van-e súlyos csont- vagy izomkárosodás.

Fagyási sérülések kezelése

Fagyási sérülések otthoni kezelése

Először is menjen meleg helyre. Ne dörzsölje a bőrét. Ez károsíthatja, ha megfagyott.

Ne tegye a hideg kezét vagy lábát forró vízzel teli kádba. Ha a bőre elzsibbadt, nem biztos, hogy érzi, ha a víz túl forró. Ez további károsodást okozhat. Ehelyett áztassa az érintett kezeket és lábakat meleg vízben (40 és 42 fok között), vagy helyezzen meleg vízzel teli mosdókendőt az érintett, nem meríthető területekre, például az orrra és a fülére, legalább 30 percre.

A bőrének el kell kezdenie gyorsan gyógyulnia. Ahogy felolvad, kipirosodhat. Fájdalmas szúró vagy bizsergető érzést is érezhet, mintha “tűvel szűrkálnák”. 

Fagyási sérülések kórházi ellátása

A kórházban a személyzet megpróbálja felmelegíteni, helyreállítani az érintett terület vérellátását, és megállítani a további károsodást. Lehet, hogy:

  • Meleg szivacsot helyeznek az orrára, a fülére vagy más megfagyott testrészre.
  • Fájdalomcsillapítót kaphat az idegfájdalomra, amely a bőr felmelegedésével fellángolhat.
  • Képalkotó vizsgálatokat, például MRI-t végezhetnek, hogy lássák, hány bőrréteg sérült.
kéz, fagyás

Fotó: 123rf.com

Az elhalt bőrt le kell kaparni

Egyes tanulmányok szerint az aszpirin vagy más vérhígító gyógyszerek segíthetnek helyreállítani a véráramlást a súlyos fagyási sérülésekkel járó testrészekben, ha az orvos a felmelegedést követő 24 órán belül beadja ezeket. A hiperbár oxigénterápia nevű kezelést, amely során 100%-os oxigént kap egy ellenőrzött környezetben, szintén lehetséges kezelésként tanulmányozzák. Eddig az eredmények vegyesek.

Szélsőséges esetekben — például ha a bőrszövet megfeketedett, és a véráramlás nem tér vissza — műtétre lehet szükség, hogy eltávolítsák ezt a területet. Ezzel megakadályozható, hogy elfertőződjön és további károkat okozzon.

Fagyási sérülés megelőzése

Ezek a hideg időjárási öltözködési tippek segíthetnek:

Rétegezze a ruházatát, lazán. A szoros ruházat növeli a fagyási sérülések kockázatát. Ehelyett válasszon laza rétegeket, amelyek átengedik a testhőt.

Három rétegben érdemes öltözködni:

  • Az elsőnek olyan anyagból kell lennie, amely segít szárazon tartani.
  • A második réteg az első réteg fölé kerül, és olyan szigetelő anyagból készüljön, mint a gyapjú.
  • A harmadik réteg legyen a tetején, és legyen szél- és vízálló.

Győződjön meg róla, hogy a sapka takarja a fejét és a füleit. Szerezzen be egy gyapjúból készült, fülvédővel ellátott sapkát. Ez melegen tartja és védi a füleit.

Válasszon szigetelő kesztyűt, ne vegye le őket, ha az okostelefonját használja. Ha muszáj SMS-t írnia, keressen olyan kesztyűt, amelynek textúrázott ujjbegyei lehetővé teszik az ujjlenyomást.

Ne fukarkodjon a zoknikkal vagy cipőkkel. A lábak nagyon érzékenyek a fagyásra. Rétegezzen egy pár gyapjúzoknit olyan zokni fölé, amely ellenáll a nedvességnek. Viseljen meleg, vízálló csizmát, amely takarja a bokáját.

Ha megizzad, legalább néhány percre húzza le a cipzárat. A nedves ruházat – akár hótól, akár izzadástól – nagyobb valószínűséggel okoz fagyási sérüléseket. Győződjön meg róla, hogy a hó nem tud belopakodni a téli ruházatába.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.