Kikerüli az immunrendszert az új hibrid vírus

A kutatók megállapították, hogy az RSV és az influenzavírusok összeolvadtak, és egy új típusú víruskórokozót alkottak.

Két gyakori légúti vírus képes összeolvadni, hogy hibrid vírust alkossanak, amely képes kikerülni az emberi immunrendszert, és megfertőzni a tüdősejteket – ez az első alkalom, hogy ilyen vírusos együttműködést megfigyeltek. A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a társfertőzések miért vezethetnek egyes betegeknél jelentősen súlyosabb betegséghez, beleértve a nehezen kezelhető vírusos tüdőgyulladást is – számol be a The Guardian.

Évente világszerte mintegy 5 millió ember kerül kórházba influenza A vírussal, míg a légúti szinciális vírus (RSV) az öt év alatti gyermekeknél az akut alsó légúti fertőzések vezető oka, és egyes gyermekeknél és idősebb felnőtteknél súlyos betegséget okozhat. Bár a társfertőzések – amikor egy személy egyszerre mindkét vírussal fertőződik – viszonylag gyakorinak számítanak, nem volt világos, hogyan reagálnának ezek a vírusok, ha ugyanabban a sejtben találnák magukat.

“A légúti vírusok számos olyan vírus közösségének részeként léteznek, amelyek mind ugyanazt a testrészt célozzák meg, mint egy ökológiai fülke” – mondta Dr. Joanne Haney, az MRC-University of Glasgow víruskutató központjának munkatársa, a tanulmány vezetője. – “Meg kell értenünk, hogy ezek a fertőzések hogyan zajlanak egymás összefüggésében, hogy teljesebb képet kapjunk az egyes vírusok biológiájáról.

RSV

Fotó: 123rf.com

A vizsgálathoz Haney és kollégái szándékosan megfertőztek emberi tüdősejteket mindkét vírussal, és azt látták, hogy ahelyett, hogy versengenének egymással, ahogyan azt néhány más vírusról tudjuk, inkább összeolvadtak, és egy pálmafa alakú hibrid vírust alkottak – az RSV képezte a törzset, az influenza pedig a leveleket.

“Ilyen hibrid vírussal még soha nem találkoztak” – mondta Pablo Murcia professzor, aki a Nature Microbiology című folyóiratban közzétett kutatást irányította. – “Két teljesen különböző családból származó vírusról beszélünk, amelyek kombinálódnak egymással, mindkét vírus genomjával és külső fehérjéivel. Ez egy új típusú vírusos kórokozó”.

Miután kialakult, a hibrid vírus képes volt a szomszédos sejteket is megfertőzni – még az influenza elleni antitestek jelenlétében is, amelyek általában blokkolják a fertőzést. Bár az antitestek továbbra is megtapadtak a hibridvírus felszínén lévő influenzafehérjékhez, a vírus ehelyett csupán a szomszédos RSV-fehérjéket használta fel a tüdősejtek megfertőzésére. Murcia elmondta: “Az influenza trójai falóként használja a hibrid vírusrészecskéket”.

Amellett, hogy a vírusok így elkerülik az immunrendszert, az egyesített erők lehetővé tehetik számukra, hogy a tüdősejtek szélesebb köréhez férjenek hozzá. Míg az influenza általában az orr, a torok és a légcső sejtjeit fertőzi, az RSV inkább a légcső és a tüdő sejtjeit részesíti előnyben – bár van némi átfedés.

H1N1 influenza

Fotó: 123rf.com

“Lehetséges, hogy növeli annak az esélyét, hogy az influenza egy súlyos, olykor halálos kimenetelű tüdőfertőzést, az úgynevezett vírusos tüdőgyulladást vált ki” – mondta Dr. Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológusa. Bár figyelmeztetett, hogy további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy a hibrid vírusok emberi betegségekben is szerepet játszanak. – Az RSV hajlamos lejjebb hatolni a tüdőben, mint a szezonális influenza vírusa, és minél lejjebb hatol a fertőzés, annál valószínűbb, hogy súlyosabb betegséget kapunk” – mondta.

Ez egy újabb ok arra, hogy elkerüljük a több vírussal való megfertőződést, mert a hibridizáció annál inkább megtörténhet, ha nem teszünk óvintézkedéseket az egészségünk védelme érdekében. Jelentős, hogy a kutatócsoport kimutatta, hogy a hibrid vírusok képesek megfertőzni a tenyésztett sejtrétegeket, valamint az egyes légzőszervi sejteket. Ez azért fontos, mert a sejtek autentikus módon tapadnak egymáshoz, és a vírusrészecskéknek a megfelelő módon kell ki-be járniuk” – mondta Griffin.

A következő lépés annak megerősítése, hogy a társfertőzésben szenvedő betegeknél kialakulhatnak-e hibrid vírusok, és ha igen, melyek azok.

“Tudnunk kell, hogy ez csak az influenza és az RSV esetében fordul-e elő, vagy más víruskombinációkra is kiterjed” – mondta Murcia. – “Szerintem igen. És feltételezem, hogy ez az állati vírusokra is kiterjed. Ez csak a kezdete annak, ami szerintem egy hosszú utazásnak, remélhetőleg nagyon érdekes felfedezéseknek a kezdete lesz.”

Olvasd el ezt is!

A rezisztens baktériumok ellen is hatásos antibiotikumot fedeztek fel

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.