RSV: a vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV (respiratory syncytal virus) náthás tüneteket és kínzó, száraz köhögést is okoz. Az egyik leggyakoribb légúti kórokozó az őszi-téli időszakban, két-három éves koráig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen.

Tüneteiről és kezeléséről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Felnőttek is elkaphatják a fertőzést, ám ők és a nagyobb gyerekek rendszerint náthás tünetekkel átvészelik a betegséget. A kigyerekeknél és az 1 éves kor alatti csecsemőknél ezzel szemben akár kórházi kezelést is igénylő nehézlégzést, tüdőgyulladást is okozhat.  A legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és az 1-3 hónapos újszülöttek, akik RSV fertőzés során, akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak.

Az RSV kezdetben a legkisebbeknél is megfázásos tüneteket okoz. A komolyabb tünetek abból adódóan jelentkeznek, hogy a vírus a kislégutak nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gyulladt, ödémás nyálkahártya és a gyulladás következtében jelentkező fokozott váladéktermelés beszűkíti, súlyos esetben elzárja a kislégutakat. Minél kisebb a gyermek, ezek a légutak annál kisebbek, így a szövődmények is súlyosabbak lehetnek” – mondja dr. Somogyi Éva.

Fotó: 123rf.com

Az RSV tünetei

 • náthás tünetek: orrfolyás, esetleg láz
 • száraz, kínzó köhögés
 • légzési nehézség
 • zihálás
 • sípoló légzés, szörtyögés, pattogásszerű légzési hang hallható a tüdők felett mind ki-, mind belégzésben
 • nyögő légzés

A betegség lefolyása attól is függ, hogy a gyermek esetében a vírus melyik típusa okozza a fertőzést.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A náthás tüneteket otthoni praktikákkal tudjuk enyhíteni: fontos a rendszeres orrtiszítás, orrszívás, orrspray használat. Bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén lázcsillapító adása javasolt.

„Ha a gyermeknél magas láz jelentkezik, köhög, esetleg köhögőrohamai vannak, sűrű, tapadós orrváladék jelenik meg, nehézlégzése jelentkezik, akkor mindenképp orvoshoz kell vinni” – teszi hozzá a szakorvos.

Hogyan kezelhető?

 • Az RSV diagnózisához vérvizsgálatot végezhetnek, vagy orrváladékból történhet RSV gyorsteszt meghatározás, hogy a kórokozót beazonosítsák.
 • A vérkép és a gyulladásos paraméterek vizsgálata segít a bakteriális fertőzések kizárásában.  A betegség során mellkasröntgen elvégzésére is sor kerülhet.
 • Ha a gyermek állapota alapján indokolt, a kezelőorvos kórházba utalhatja a kis beteget, ahol tüneti – bizonyos súlyos, speciális esetekben – antivirális szereket és a kiszáradás megelőzésére infúziót is kaphat.

Fotó: 123rf.com

Amit a megelőzés érdekében tehetünk

Az RSV kórokozó közösségekben gyorsan terjed, a fertőzések többsége az októbertől áprilisig tartó időszakra esik. Sajnos egy szezonban akár többször is el lehet kapni, így indokolt esetben a kezelőorvos javasolhatja a védőoltást a gyermek részére.

RSV ellen létezik védőoltás, ez elsősorban koraszülöttek számára, veleszületett szívbetegség, vagy krónikus tüdőbetegség esetén javasolt. Az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, éppen ezért az oltást rendszeresen ismételni kell: a téli időszakban havonta” – hangsúlyozza a doktornő.

A megelőzés egyéb lépései nem különböznek az egyéb téli betegségek elleni védekezéstől:

 • gyakori kézmosás javasolt
 • ha betegek vagyunk, amennyire lehet kerüljük a szoros kontaktust a gyermekkel
 • mivel a vírus órákig életképes maradhat különböző felületeken, érdemes a téli időszakban időként fertőtleníteni a kisdedek által használt játékokat, használati tárgyakat, ill. például a kilincseket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.