Karantén a majomhimlő fertőzöttjeinek – Már a szomszédban a vírus

Belgium elsőként vezeti be a 21 napos kötelező majomhimlő-karantént: aki megfertőződik, három hétre izolálódnia kell.

A fő aggodalmat a belga szakemberek szerint az váltotta ki, hogy már 14 ország erősítette meg a vírusos betegség megjelenését. Eközben az orvosok a brit esetek “jelentős növekedésére” figyelmeztetnek. A belgiumi fertőzések, amelyek közül az elsőt pénteken regisztrálták, mindegyike egy Antwerpenben rendezett fesztiválhoz kapcsolódik.

Eközben a brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban a fertőzések “jelentős” növekedése következhet be, és a kormány válasza “kritikus” a terjedés megfékezésében. Claire Dewsnap, a Brit Szexuális Egészségügyi és HIV-szövetség elnöke szerint a járvány kitörése “óriási hatással” lehet az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre Nagy-Britanniában – számol be a Portfolio.

Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója ma arra is figyelmeztetett, hogy naponta újabb eseteket észlelnek. Sajid Javid egészségügyi miniszter tegnap nyilvánosságra hozta, hogy újabb 11 britet teszteltek pozitívan a vírusra, és ezzel a számuk 20-ra emelkedett. Az esetek között van egy brit gyermek is, akit jelenleg kritikus állapotban ápolnak egy londoni kórházban, míg Európában további 100 fertőzést regisztráltak. Egyelőre a járvány lehetséges következményeiről csak nagyon bizonytalan információk állnak rendelkezésre. Sem a terjedés sebességéről, sem pedig a vírus által okozott betegség halálozási rátájáról nincsenek biztos adatok.

maszk

Fotó: 123rf.com

Már Ausztriában a majomhimlő

Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió. A gyanú beigazoldódott, valóban elkapta a fertőzést. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

„A himlőgyanús eset megerősítve”

Ezt közölte a bécsi egészségügyi hatóság, hozzátéve, hogy miután kimutatták a szervezetében a vírust, és tünetei is vannak, kijelenthető, hogy majomhimlővel fertőződött meg.

“A gyanús esetként érkezett páciens laboreredménye megerősítette, hogy himlővírussal fertőződött meg. Annak megállapítása, hogy a himlővírus melyik fajtájáról van szó, még folyamatban van” – tudatta az APA osztrák hírügynökséggel Nina Brenner-Küng, a bécsi egészségügyi szolgálat szóvivője, aki szerint valószínűség szerint majomhimlővel állnak szemben.

Az elmúlt napokban Európa több országában, köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában, illetve Izraelben vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. Már legalább 14 országban jelent meg a fertőzés.

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Küszöbön az új világjárvány?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.