Új vírus támad? – Már Angliában a majomhimlő

A napokban a britek két beteg esetében is azonosították az igen ritkának számító kórt. Egyelőre nem tudni, mekkora veszélyben vagyunk a majomhimlő miatt.

Még véget sem ért a koronavírus tombolása nyomán kialakult pandémia, a szigetország egészségügyi főtitkára, Matt Hancock pénteken bejelentette a hírt, miszerint nem kizárható, hogy az Egyesült Királyságnak egy majomhimlőjárvánnyal is meg kell majd birkóznia – írja a Mirror híre alapján a Bors.

Jelenleg még korai pánikolni, azonban a britek rendkívül komolyan veszik ezt a két esetet is. 

laz

Az állatokró emberre terjedő kór egy vírusos betegség, amely elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában van jelen: első tünetei a fájdalom és a láz, melyet követően duzzadt kiütések jelennek meg a bőrön.

A majmok mellett az afrikai mókusokat is a halálos vírus fő hordozóiként tartják számon.

Miután a majomhimlő-vírust kétséget kizáróan azonosították Észak-Írországban, ott jelenleg két beteg is megfigyelés alatt áll. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a betegség terjedése “limitált”, ami a wales-i illetékesek szerint annyit tesz: igen alacsony az esély arra, hogy tömeges megfertőződés üsse fel a fejét.

A szóban forgó páciensekkel érintkező kontaktszemélyeket természetesen most is lajstromba veszik, és mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a járvány kialakulását. A kór főként a fertőzöttek használati tárgyainak, illetve ruházatának, valamint a rajta kialakult sebek megérintésével terjed, de köhögés vagy tüsszentés, azaz cseppfertőzés útján is megbetegítheti az embert.

Bárányhimlő megelőzés: a legfontosabb 72 óra

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.