Irtás helyett büntetés

Több millió forint bírságot szabnak ki a parlagfű irtását elmulasztókra Szolnok megyében.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a földhivatal ellenőrei eddig 208 földrészletnél állapítottak meg mulasztást azért, mert a földhasználók vagy a földtulajdonosok nem tettek eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek; emiatt a várható bírságok összege elérheti a 4-4,5 millió forintot – közölte Holló László, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a közel 70 hektárt kitevő parlagfüves foltok általában az adott földrészlet egyes táblarészein néhány száz, illetve egy-két ezer négyzetméteren találhatók. Az érintett földrészletek parlagfüvessége miatt a növény- és talajvédelmi igazgatóság megindította az eljárásokat a fertőzés mielőbbi felszámolása érdekében. Az érintettek részére megküldték a földhivatal által rögzített  bizonyítékokat és a tényállást rögzítő jegyzőkönyveket.

A felszámolás érdekében több mint 150 esetben közérdekű védekezést rendeltek el, ahol az eljáró hatóság vállalkozót bízott meg a parlagfű irtásával. Mivel a több esetben a kultúrnövény károsodása nélkül a parlagfű nem irtható ki, a mulasztót kötelezték a fertőzés megszüntetésére. Az eljárások 45 százaléka gabonatarlókat, 30 százaléka nem művelt területeket, 15 százaléka napraforgó vetéseket, míg 10 százaléka egyéb szántóföldi vetéseket érint.

yxs5ikyb6

A mulasztókkal szemben az eljáró hatóságnak kötelezően növényvédelmi bírságot kell kiszabnia. A határozatok előkészítése folyamatban van, a kiszabásra kerülő bírságok összeg elérheti a 4 – 4,5 millió forintot – jelezte a szakember.

Holló László beszámolt arról az általános tapasztalatról is, hogy a mulasztók a bizonyítékokat ismertető küldemény átvételét követően szinte azonnal felszámolják a parlagfű fertőzést, ez azonban nem mentesíti őket a szankciók alól.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a parlagfű virágzása túl van a csúcson, a vége felé közeledik, bár a levegő parlagfű pollentartalma ennek ellenére még mindig magas. A közeljövőben a pollenszám folyamatos csökkenése várható, azonban eltűnésére csak az első jelentősebb talaj menti fagyok után lehet számítani.

Forrás: