Harmincnégyen vásároltak mérgezett alkoholt

Harmincnégyre emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak a száma Csehországban – közölte szerdán a cseh rendőrség.

A három utolsó halálesetet az észak-morvaországi Olmützből jelentették. Az olmützi városi kórházban pedig még két további személyt kezelnek súlyos alkohol-mérgezéssel. Az élelmiszerboltot, amelyben az érintettek a mérgezett alkoholt vásárolták, a rendőrség bezáratta. Az ügy kivizsgálása folyamatban van. Amennyiben kiderül, hogy az üzlet vezetője hibázott, akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik – mondta Marta Vlachová helyi rendőrségi szóvivő.

A rendőrség szerint a metil-alkohol-mérgezési ügyben eddig mintegy 60 ember ellen emeltek vádat; közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, a vádlottak 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak.

halal%2528105%2529

Október közepén a dél-morvaországi Drak likőrgyár ügyvivőjét is őrizetbe vették, mert a gyár be nem jelentett raktáraiban több ezer liter pancsolt szeszt fedeztek fel. Számos üveg tartalmának a fele metil-alkoholból állt. A vizsgálat kiderítette, hogy az ügyvezető nem tudott a pancsolt alkoholról, ezért hétfőn szabadlábra helyezték. További részleteket a rendőrség nem közölt.

Az alkoholmérgezések nyomán a cseh kormány szeptember 14-én betiltotta tömény szesz forgalmazását, és a döntés két hétig volt érvényben. A lakosság nagy többsége a tiltás feloldása után is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.

A kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani piacokon vagy utcai kioszkokban.

Forrás: