Elégnek az ükunokáink

Egy tanulmány szerint az éghajlatváltozás következtében a világ nagy része három évszázadon belül túl forróvá válhat az emberi élethez.

Az ausztrál Új-Dél-Wales Egyetem és az amerikai Purdue Egyetem kutatói szerint az emelkedő hőmérséklet egyes területeken azt jelentheti, hogy az emberek képtelenek lesznek adaptálódni illetve túlélni.

?Ez akkor következhet be, ha a globális felmelegedés körülbelül hét Celsius fokos középértéket ér el, ami néhány térségben megkérdőjelezi az emberi életet? ? írják a kutatók tanulmányukban. ?11-12 Celsius fokos felmelegedés esetén ezek a területek kiterjednek a jelenleg kialakult emberi élőhelyek nagy részére.?

Steven Sherwood professzor úgy véli, nincs esély arra, hogy a Föld ebben az évszázadban hét Celsius fokkal felmelegedjen, de komoly a kockázata annak, hogy a fosszilis üzemanyagok folyamatos égetése 2300-ra kialakítja a problémát. ?Hosszú távon ennek körülbelül 50-50 százalék az esélye? ? mondja.7839A tanulmány, amely a kutatások többségénél hosszabb időszakra kiterjedően vizsgálta az éghajlatváltozást, azt a ?hő-stresszt? elemezte, melyet az emelkedő hőmérséklet és a növekvő páratartalom kombinált hatása hoz létre. Sherwood szerint a klímaváltozás kutatása rövidlátó volt azért, hogy eddig nem vizsgálta a globális felmelegedésért felelős üvegház gázok hatásának hosszú távú következményeit. ?Ezt meg kell vizsgálni? ? nyilatkozta a kutató az AFP hírügynökségnek. ?A következő két évtizedben nem sokat tehetünk az éghajlatváltozást illetően, de a hosszú távú változásokkal kapcsolatban még sok mindent tehetünk.?

Az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelentetett tanulmányhoz írt kommentárban az Ausztrál Nemzeti Egyetem akadémikusai azt állították, hogy az éghajlatváltozás nem ér véget 2100-ban.

?A 2300-ig tartó realista tervek alapján elképzelhető, hogy legalább 12 Celsius fokos hőmérséklet emelkedéssel kell számolnunk? ? állítja Tony McMichael professzor. ?Ha ez bekövetkezik, jelenlegi félelmeink a tengerszint emelkedésével, az időszakos hőhullámokkal és bozóttüzekkel, a biodiverzitás elvesztésével és a mezőgazdasági nehézségekkel kapcsolatban jelentéktelenné válnak egy súlyosabb veszély mellett, mégpedig a mellett, hogy bolygónk jelenleg lakott területének akár fele is egyszerűen túl forróvá válhat az emberi élethez.?

Forrás: