Kevesebb alvás jár a globális felmelegedéssel?

Számtalan problémát okozhat az alvásveszteség

Bárki, aki próbált már forró nyári éjszakán aludni, tudhatja, mennyire nehéz. Nem túl jó hír, hogy szakértők szerint a globális felmelegedés sokak számára kevés alvást hoz magával.

Úgy tűnik, számos más negatívuma mellett a globális felmelegedés a minőségi alvást is veszélybe sodorja.

Szakértők a One Earth szaklapban arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több helyen lehetetlenítheti el a nagy meleg a jó alvást. Az évszázad végére évente legalább 2 hétig kevés alvásra lesznek képesek az emberek a globális felmelegedés okozta magas hőmérséklet miatt.

Még rosszabb lehet a helyzete bizonyos érzékeny csoportoknak, különösen az időseknek – mutatott rá Kelton Minor, a kutatás vezető szerzője, a dán Koppenhágai Egyetem planetáris társadalmi és viselkedési adatok tudományának doktorandusza.

alvászavar

Foto:123rf.com

„A felmelegedési fokonkénti becsült alvásveszteség kétszer akkora volt az időseknél, mint a fiatalabb vagy középkorú felnőtteknél; háromszor nagyobb az alacsonyabb jövedelmű országok lakosainál, mint a magas jövedelmű országokban, s lényegesen nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál” – osztotta meg Minor az eddigi tapasztalatokat.

Hozzátette: némi bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy az alvás hőmérséklet-érzékenysége késői felnőttkorban, azaz 60 és 70 éves kor között megemelkedhet – a becsült alvásvesztés mértéke pedig felmelegedési fokonként tovább nő a 70 év felettieknél.  

Az előrejelzések egy, a maga nemében első „bolygó léptékű természeti kísérlet” adatain alapulnak, melynek keretében 68 országból több mint 47.600 ember viselt alváskövető csuklópántot 2015 szeptembere és 2017 októbere között.

Ahhoz, hogy kiderüljön, miként befolyásolja a nagy meleg az egyes résztvevők alvását, Minor és kollégái az összegyűjtött 7,4 millió alvásrekordot összevetették a helyi időjárási és éghajlati adatokkal.

Kiderült: az átlagosnál – véletlenszerűen érkező – melegebb éjszakák világszerte mérsékelték az alvás időtartamát. „Becslésünk szerint kevesebbet aludtak az emberek, a rövid alvás valószínűsége nőtt, amint az éjszakák melegebbek lettek” – mondta Minor.

Az adatok azt mutatják, hogy a nagyon meleg éjszakákon – 30 fokban vagy ennél magasabb hőmérsékleten – az alvás átlagosan kicsivel több mint 14 percet csökkent, a hőmérséklet emelkedésével pedig nőtt annak a valószínűsége, hogy 7 óránál kevesebbet pihenjenek az emberek.

Fotó: 123rf.com

Az emberek hajlamosak voltak arra, hogy később feküdjenek és korábban ébredjenek meleg időben – jegyezték meg a kutatók.

Kiderült az is, hogy akik eleve meleg éghajlaton élnek, a hőmérséklet emelkedésével nagyobb alvás-romlást tapasztalnak. Rövid távon nem alkalmazkodnak jól a hőmérséklet okozta alvásveszteséghez.

„A résztvevők a kiesett alvást nem pótolták a következő éjszakákon, nem kompenzálták az éjszakai alváskiesést nappali pihenéssel. Úgy tűnik, nem szoktak hozzá a nyári időszakban gyakoribb melegebb hőmérsékletekhez” – mondta Minor.

A fentiek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek nem fognak eleget aludni, ahogy a bolygó felmelegszik – bármi történjen is.

A kutatók hozzátették: még ha az emberiség 2099-re sikeresen stabilizálja is az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást, a meleg így is évente átlagosan 50 órányi túlzott alvásveszteséget és 13 többlet rövid éjszakai alvást vált majd ki.

Túlságosan nyugtalan az alváshoz? Lehet, hogy alvásfóbiája van

Amennyiben a globális felmelegedést nem sikerül megfékezni 2099-re, az éves szinten 58 órás alvásveszteséget okozna – jegyezték meg a szakemberek.

Nemcsak az lehet azonban komoly gond, hogy kialvatlanok leszünk.

Korábbi bizonyítékok azt sugallják, hogy a rövid alvás jelentős szerepet játszik a csökkent kognitív funkciókban, a teljesítmény romlásában, a rossz hangulatban, a fokozott szorongásban, a káros neurológiai következményekben, az immunrendszer károsodásában. Emellett a szív- és érrendszeri mortalitás kockázati tényezője is. Ezek mindegyikét külön-külön kimutathatóan növelte a szélsőséges hőség.

A kutatók szerint az alvás kiemelt szerepet kap, mint az egyik lehetséges mechanizmus, amellyel az éghajlatváltozás hatással lehet az emberi jóllétre – s potenciálisan kiterjesztheti a globális környezeti egyenlőtlenségeket.

Dr. Indira Gurubhagavatula docens, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Kar alvásgyógyászati ​​részlegének orvosa felhívta a figyelmet arra: a kutatás eredménye összecseng a korábbi tanulmányokkal, amelyek kimutatták, hogy az alvás hőség esetén csaknem lehetetlen, az emberek alvás-ébrenlét ritmusa pedig összefügg a test maghőmérsékletével.

Ráadásul, ha nagy a meleg, a hosszú munkaidőben dolgozó munkások testhőmérséklete megemelkedhet a nap folyamán, s nincs módjuk gyorsan lehűlni, hogy felkészüljenek a pihentető alvásra.

A globális felmelegedés esetén egyéb kulturális, táplálkozási, viselkedési vagy társadalmi tényezők is befolyásolhatják az alvást a nagy melegben.

Kevesebben képesek például megosztani ágyukat mással; későn étkezhetnek; nőhet a cukor, szénhidrát, a koffein fogyasztásának mennyisége, a dohány használata. Emelkedhet a stressz és a szorongás szintje.

Gurubhagavatula aggasztónak tartja, hogy a krónikus alvásveszteséghez senki sincs hozzászokva.

Idővel felhalmozódik az alváshiány, finoman vagy nyilvánvaló módon befolyásolva mindennapi működésünket.

A légkondicionálás természetesen segíthet alkalmazkodni az emelkedő hőmérséklethez – de az alacsony jövedelmű országokban ez sem mindenkinek hoz enyhülést. Nagyon fontos lenne a stabil elektromos hálózathoz, a hűtőberendezésekhez való hozzáférés. Ezek pedig általában kevésbé állnak rendelkezésre az alacsonyabb és közepes jövedelmű társadalmakban.

Dr. Indira Gurubhagavatula a nagy meleg kellemetlen hatásai ellen több szabályt fogalmazott meg, amelyeket érdemes szem előtt tartani.

  • Tartsuk hidegen a hálószoba hőmérsékletét.
  • Viseljünk könnyű ruhát.
  • Kerüljük a nehéz testmozgást, ha már közel a lefekvés ideje.
  • Ne együnk vagy igyunk későn – ez ugyanis megnövelheti az időt, ami a szervezet számára szükséges az alvásra való felkészüléshez.
  • Legyünk mindig megfelelően hidratáltak, hogy szükség esetén izzadással hűthesse magát a testünk.
  • Beszéljünk orvosunkkal és kérjünk tanácsot azon egészségügyi állapotokkal kapcsolatban, amelyek alvás közben izzadást vagy hőhullámokat okozhatnak – ilyen például az obstruktív alvási apnoe, a pajzsmirigy betegség, a menopauza és a vércukorszint ingadozása.

 

Forrás: Napidoktor.hu