Hűsítő ligetekké változnak az oktatási intézmények udvarai

A klímaváltozás már nem csak a jövő fenyegetése, egyre többször saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a felmelegedés hatásait, legyen szó forró nyárról vagy a nemrég véget érő aszályról. A globális felmelegedéshez vezető egyik ok a természet visszaszorulása, amit leghatékonyabban növények ültetésével, a zöld felület újbóli növelésével lehet visszaállítani.

A K&H hűsítő ligetek program keretében a K&H Csoport a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködésben 555 fát és 1100 cserjét kíván elültetni oktatási intézmények udvarán. A program megvalósítására október 12-ig pályázhatnak az óvodák és iskolák. A támogatáshoz a K&H ügyfeleire is szükség van: szeptember 18. és október 31. között minden digitális fizetés után 10 forint gyűlik a K&H hűsítő ligetek létrehozására.

A globális felmelegedés már nemcsak a távoli jövő fenyegetése – az idei nyár is jól mutatja, hogy következményeivel nap mint nap szembesülnünk kell: kiterjedt erdőtüzek, hőségriadók, tartós aszály. Az ősz és a tavasz egyre inkább eltűnik, és nem is emlékszünk rá, mikor szánkóztunk utoljára.

Mindez egy hosszú folyamat következménye, amelyben számos környezetkárosító ok játszik közre. Az egyik legjelentősebb a természetes környezet, a zöldfelületek visszaszorulása. A fák, bokrok láthatatlan, ám nagyon jelentős feladatokat végeznek: leveleik megkötik a port, semlegesítik a szén-dioxidot és oxigént termelnek. A fák árnyékában ülve hűvösebbnek érezzük a levegőt, nem véletlenül – mérések igazolják, hogy míg növények híján az aszfalt 66 celsius fokos, az épületek falai pedig 41 fokosak lehetnek, addig a fák árnyékában az út csak 33, a falak pedig 34 fokosra melegszenek fel, így ténylegesen hűtik környezetüket. Hőtérkép bizonyítja, hogy Budapesten ugyanazon a nyári napon a belvárosban 40-45 fok volt a hőmérséklet, a kertvárosi részen 30-35 fok, az erdős sávokban azonban csak 20-25 fok. A beépített rész és a zöldterület közötti 20 fokos különbség jól mintázza, mennyivel élhetőbbé lehet tenni környezetünket növények ültetésével. Nem utolsó sorban pedig csodás látványuk lelkünknek is jót tesz, árnyékuk feltöltődéshez is kiváló.

nyírfa

„A nagyvállalatok kiemelt szerepet játszanak abban, hogy fenntartható fejlődést célzó intézkedéseikkel óvják a bolygót, visszaállítsák egészséges egyensúlyát és példát mutatva motiváljanak másokat is a környezetvédelemre. A tavaly óta karbonsemlegesen működő K&H-nál folyamatosan csökkentjük a működésünkből fakadó környezetterhelést, ügyfeleinket és partnereinket ösztönözzük a fenntarthatósági átállásra, üzleti portfoliónk pedig többféle zöld megoldást is kínál ehhez” – hangsúlyozza Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője. – „Ezeken túl legalább ilyen fontosnak tartjuk azokat a társadalmi kezdeményezéseket, amelyek felhívják a figyelmet a környezetvédelemre. A ma útjára induló K&H hűsítő ligetek programunkkal a zöld növényzetet szeretnénk az oktatási intézmények udvarán növelni, a fák jótékony hatásait minél több gyermeknek biztosítani. A kezdeményezéssel célunk, hogy akár 555 lombos fát és 1100 cserjét ültessünk el iskolákban és óvodákban, így a jövő generációja azok árnyékában játszhat, pihenhet. A lombkoronák ráadásul párolgásukkal is csökkentik környezetük hőmérsékletét, és több állatfajnak is otthont adnak. Az adományozásban a K&H ügyfeleinek oroszlánrésze van, hisz szeptember 18. és október 31. között digitális fizetéseik után a K&H saját bevételéből tranzakciónként 10 forintot különít el a K&H hűsítő ligetek létrehozására. Vagyis minél többet fizetnek a vásárlók digitális bankkártyával, annál több iskola és gyermek élvezheti a fák jótékony hatásait”

„Mi, a 10 millió Fa közössége a magunk eszközeivel és léptékünk szerint teszünk a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása érdekében. Igazi, a Földnek esélyt teremtő rendszerszintű változás azonban a nagy és befolyásos szervezetek, vállalatok, ágazati szereplők részéről tud érdemi módon megtörténni. Ezért fontos az olyan partnerség, amelyben egy jelentős piaci súlyú és innovatív szereplő, valamint a tevékeny, belülről motivált közösségek tagjai megtalálják az utat egymáshoz, valamint a közös cselekvéshez” – fejtette ki Bojár Iván András, a 10 millió Fa Alapítvány alapítója.

A K&H hűsítő liget program keretében a köznevelési intézmények szeptember 19-től október 12-ig pályázhatnak minimum 3, maximum 20 fára és a hozzájuk tartozó 6-40 bokorra. A cserjék és a nagy lombozatú fák kombinálásával változatos kis park jön létre az intézmények udvarán, emellett a bokrok óvják a fákat a kiszáradástól és a gyomoktól, a törzset pedig a sérülésektől. A program a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködésével valósul meg 2022. november és 2023. május között. A pályázatról bővebb információ és a jelentkezési lap az alábbi linken található: https://www.kh.hu/husitoligetek  

Olvasd el ezt is!

A globális felmelegedés győzött

Forrás: Napidoktor.hu