Baba-elsősegély – Ha megtörténik a baj

Milyen jó lenne, ha mindig állna mögöttünk valaki, aki megfogna, visszahúzna, befékezne olyan helyzetekben, aminek a következtében bekövetkezhet valamilyen baj. Karcolás, sérülés, baleset – azaz veszély. Pláne így van ez, ha az ember már egy csöpp kis életért is felel, akik mögött azért mindig ott van az idősebb óvó szeme, cselekedete. Azaz, majdnem mindig. És pont akkor következhet – és általában be is következik – a baj.   

A kisgyermekes környezetben nagy a vészhelyzet, hiszen a világ felfedezése az élet első éveiben különösen nehéz. Hogyan előzhetjük meg a bajokat, illetve, ha bekövetkezik, melyek a teendőink? Erről szól egy tapasztalt szülő összefoglalója, amely Baba-elsősegély címmel, immár második kiadásban kerülhet az érdeklődők kezébe. A szerző, Dr. Csomai Zita a Napidoktor olvasóknak adott interjút.

– Honnan vannak tapasztalatai a könyv megírásához?

– Már egyetemi éveim alatt érdekelt a sürgősségi ellátás, rendszeresen bejártam a baleseti sebészetre, majd szakdolgozatomat a Koraszülött Intenzív Osztályon írtam. Rezidensként és szakvizsgára készülve szintén a baleseti sebészeten, toxicológia osztályon, gyermekosztályon töltöttem hónapokat. Éveken át dolgoztam ügyeleti ellátásban, gyermekügyeleten, gyermekmentősként, ahol szintén számtalan esettel találkoztam. 2005 óta, amikor megszületett az első gyermekem, kezdtem baba-elsősegély tanfolyamokat tartani, és így szorosabb kapcsolatba kerültem védőnőkkel, akikkel szintén sok tapasztalatot gyűjtöttem. A könyv szaklektora Dr. Bognár Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Osztályának osztályvezető főorvosa volt, aki nagyban segítette munkámat.

baba elsosegely1

 – Miért fontos az ön számára ez a téma?

– Az emberélet, ezen belül a gyermekek élete kiemelten fontos számomra. Az a tapasztalatom, hogy a szülők legtöbbször nem tudják mit kell tenni egy-egy vészhelyzet esetén, illetve sokszor a balesetek gondatlanságból figyelmetlenségből következnek be. Ma Magyarországon az elsősegély-oktatás sajnos gyerekcipőben jár, pedig életet ment, ha az a személy aki a baleset pillanatában jelen van, tudja, hogy  mit kell tenni. Magyarországon évente 85-90 négy év alatti kisgyermek veszíti életét félrenyelés, mérgezés és más balesetek miatt, ehhez adódik évente 250-300 bölcsőhalál eset. Ezek a riasztó számok csökkenthetők, ha a szülők, hozzátartozók megfelelően felkészültek.

– Mi volt a legnehezebb feladata a könyv megíráskor?

 – A könyv nem úgy született, hogy “írok egy könyvet”, hanem a Baba-elsősegély tanfolyamokkal párhuzamosan kaptam felkérést a Baba magazin szerkesztőségéből, hogy írjak cikkeket a Baba-elsősegély rovatba. Így kezdődött. Aztán a tanfolyamokon mindig kérdezték az anyukák, kismamák, apukák, hogy milyen könyvet ajánlanék, és nem tudtam semmit ajánlani. Így amikor már sok anyagom volt, gondoltam, összeállítom egy könyvbe. 2009-ben jelent meg az első kiadás, ami mára teljesen elfogyott, de szerencsére van igény erre a könyvre, így most a második, bővített kiadás jelenik meg. A legnehezebb nem egy könyv megírása, hanem annak eljuttatása az olvasókhoz, az emberekhez, hogy minél többen tudjanak róla.

Ezért is segít most a Napidoktor – tanuljunk a tapasztalatokból és legyünk figyelmesebbek!

Szerző: G. Németh Gy./ Napidoktor.hu 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.