A testnek és a szellemnek

A határidők, a számlák, a munka és minden, ami feszültséget okoz, rányomják bélyegüket mindennapi életünkre, ám szelíd gyógymódokkal enyhíthetünk a stresszes helyzetek okozta görcsös állapoton.

A legtöbb ember megijed, bekap néhány pirulát, ráfogja, hogy az elmúlt időszak egy picit zűrös volt, de mostantól jobb lesz, és megy tovább minden a maga útján. Ez persze nem megoldás, a fellépő panaszokat mindenképp orvosolni kell, nehogy valóban megtörténjen a baj.

A természetgyógyászat számtalan módszert alkalmaz a testi-lelki egyensúly felborulásának helyreállításához. Ezek évszázados, évezredes megfigyeléseken alapulnak: a különböző eljárások során leginkább a természet adta anyagokat és energiákat használják fel. Bizonyos kezelésekkel a relaxációt segítik elő, míg más módszereket méregtelenítésre használnak. Az alternatív terápiákkal komplex problémákat gyógyítanak, a test és a szellem egyidejűleg gyógyul meg és frissül fel.

Az akupunktúra szó hallatán szinte mindenkinek egy kép jut eszébe, amelyen valakiből különböző méretű tűk állnak ki. A közhiedelemmel ellentétben ez nem egy fájdalmas gyógymód, bár igénybevétele előtt orvosi konzultációra van szükség. Az akupunktúra a testünkben található energiacsatornák bizonyos pontjait stimulálja (meridiánpontok) annak érdekében, hogy az energia szabadon áramolhasson. Minden pont kapcsolatban áll egy-egy szervünkkel, tehát ha egy bizonyos ponton nem megfelelő az energiaáramlás, az ahhoz kapcsolódó szervünk nem működik megfelelően. Az akupunktúra segítségével elsősorban a keringési rendellenességek és a krónikus ízületi fájdalmak kezelhetőek, de hatékony segítség lehet a káros szenvedélyek elhagyásában is, sőt, alkalmazásával bizonyos allergiafajták is csökkenthetők, illetve megszüntethetők.

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslás része 5000 éve. Ugyanazon az elven működik, mint az akupunktúra, csak a tűket a masszőr ujjai helyettesítik, melyekkel mélyreható nyomást fejt ki a meridiánpontokra.

A kínaiak mellett az indiaiak is híresek voltak gyógyítási módszereikről, egyes kezeléseket ma is használnak. Az Ayurveda terápia alapjai 5000 éve ismertek. Az indiai orvoslás abban különbözik a nyugati orvostudománytól, hogy nem egy kórt vagy tünetet kezel, hanem az egyént. Hiszen minden fizikai probléma lelki eredetű, tehát elsősorban nem a szervi megbetegedést kell kezelni, hanem az egyén belső harmóniáját, egyensúlyát megteremteni, természetes úton. Az Ayurveda terápia egy komplex kezelési mód, mely magában foglalja a meditációt, a jógát, a különféle masszázsokat a helyes táplálkozást és a gyógynövények használatát, ezek együttes alkalmazásával állítható helyre és tartható fenn a test a lélek és a szellem egyensúlya.

A jóga tudománya szintén Indiából ered, 5000 éve alkalmazzák eredményesen. Speciális mozgásterápiából, légzőgyakorlatokból és mentális tréningből áll. Alapja, hogy testünket teljes körűen megismerjük, és elérjük a test, a lélek és a szellem tökéletes egyensúlyát. A testrészekre való összpontosítás testtartási hibák kijavítására, ízületi fájdalmak gyógyítására is szolgál. A nyugodt mozdulatok és a légzőgyakorlatok pozitív hatással vannak a belső szervek működésére és a vérnyomásra. A jógagyakorlatok végzése közben edződik a test, de el is lazul, így alvásproblémák, fejfájás és pszichoszomatikus megbetegedések gyógyítására is ajánlott.

shutterstock_245320091

A meditáció olyan technika, mely az életünk során a mindennapokban szerzett rengeteg információt tapasztalattá változtatja. A meditációhoz teljes nyugalom, és nagyfokú összpontosítás szükséges, melynek során a külső ingereket kikapcsolva csak a testünkre figyelünk. Az összpontosítás nyomán a szellemi erő felszabadul, ezáltal távozik a felgyülemlett feszültség. A mély relaxáció főként a stressz kezelésére ajánlott, mely által az immunrendszer is erősödik.

shutterstock_603692714

Az autogén tréninget a 20. század eleje óta használják, lényege az önszabályozás. A rendszeresen végzett gyakorlatok segítik a belső koncentrációt, létrehozzák a szellemi és testi ellazultságot. A különleges légzéstechnika és a saját magunkra való figyelés következtében létrejött nyugalmi állapotban képesek vagyunk testi és lelki folyamataink önszabályozására. A tanulási szakaszban képzett terapeuta segíti és ellenőrzi a gyakorlatok helyes elsajátítását, melyek végül beépülnek a páciens mindennapi életébe, így biztosítva az eredmények állandóságát. Az autogén tréning gyakorlatainak következményeképpen rövid idő alatt mélyebb és nyugodtabb pihenés érhető el, nő a pszichés feszültségtűrés, fokozódik a teljesítmény és fejlődik az önismeret.

A kineziológia napjainkban vált csak elismert gyógyítási módszerré Magyarországon. A rendszeres kezelések segítségével a jelen problémáit okozó múltbeli feszültségek és stresszhelyzetek feltárhatók, az átélt negatív érzelmek feloldhatók. A kezelés során a kineziológus a pácienssel való beszélgetés közben a kinyújtott kar izmaira enyhe nyomást gyakorol, figyeli az izomcsoportok reakcióit, mert ezek apró mozgásokkal tudatják az aktuális lelkiállapotot. Így a szakember pontról pontra haladva próbálja kideríteni a jelenlegi probléma valódi, tudatalatti okát. Jól használható gátlások, szorongások feloldására, tanulási problémák és visszatérő betegségek kezelésére, párkapcsolati gondok megoldására, és eredményes javulást hoz a mániás depresszió esetében is.

A fent olvasottak alapján nyilván mindenki számára kiderült, hogy az alternatív gyógymódok hosszabb idő alatt hoznak javulást, mint egy fejfájás csillapító vagy egy görcsoldó tabletta. Viszont hatásuk is hosszabb, ráadásul kockázatmentesek, nem kell mellékhatástól tartani. Érdemes tehát egy kicsivel több időt rászánni a gyógyulásra, megelőzésre, nem beszélve arról, hogy ezen gyógymódok alkalmazásával nyugodtabban, nagyobb lelki biztonságban élhetünk, nem kell rejtegetni a nyugtatók dobozát, akár ki is dobhatjuk őket. Persze a gyógyszerrel együtt?

Forrás: