35 600 ember él rabszolgaságban Magyarországon

Magyarországon 35 600 ember él rabszolgaként, de világszinten ezt a számot 35,8 millióra becsülik a Walk Free Foundation adatai szerint. Hazánkban leginkább a mélyszegénységben élők, a nők és a gyerekek, különösen a gyermekotthonokban felnövekvő fiatalok érintettek. A Névtelen Utak Alapítvány és a Golgota Keresztény Gyülekezet a Mennyit érsz? kampány keretein belül szeretné felhívni a figyelmet a társadalmunkat érintő súlyos problémára. Április 29-30-án egy kétnapos budapesti kiállításon és szakmai napon mutatják be, hogyan segíthetünk, mit tehetünk, hogyan szoríthatjuk vissza az emberkereskedelmet.

Te tudod, mit jelent, ha valaki úgy mutatja feléd a tenyerét, hogy egy pötty van belerajzolva?” A legtöbben nemmel válaszolnak, pedig ez egy nemzetközi segélykérő jel arra, hogy erőszak áldozata az illető. A Magyarországon 35 600 rabszolgaságban élő ember legtöbbje nő, fiatal lány, akit prostitúcióra kényszerítenek, rendszeresen bántalmaznak. A védett házat is fenntartó Névtelen Utak Alapítvány támogatást nyújt az érintett nőknek, és segíti a társadalomba történő visszailleszkedésüket.

Az alapítvány a Golgota Keresztény Gyülekezettel közösen idén tavasszal indította el a Mennyit érsz? kampányt, amelynek célja a társadalom érzékenyítése, valamint a szemléletformálás az áldozatok megítélésével kapcsolatban. Április 29-30-án egy szakmai napon, valamint egy ingyenesen látogatható, interaktív kiállításon mutatják meg a maga sokkoló valójában ezt a veszélyes világot, ahol prostituálttá válik rengeteg jóhiszemű lány. A világot, ami tömegesen darálja be az áldozatokat, és teszi őket drog-, alkohol- és/vagy gyógyszerfüggőkké.

mennyit_ersz

„Vannak a társadalmunknak különösen érintett szegmensei. Ők elsősorban a mélyszegénységben felnövő, bántalmazott gyerekek, akik egész életükben azt hallják, hogy semmirekellők. Akikhez aztán egyszer csak megérkezik a „herceg fehér lovon”, aki bókol, kedves, királynőhöz méltó életet ígér, és mire észbe kapnak a lányok – akik még gyakran fiatalkorúak -, már külföldön táncolnak egy kirakatban” – mondja tapasztalatait a Névtelen Utak Alapítvány munkatársa. – „Célunk ezzel a kampánnyal, hogy a hazai szervezetek között még szorosabb együttműködést alakítsunk ki, és még hatékonyabban segíthessünk az áldozatoknak. Emellett a társadalom szemléletformálása is nagyon fontos: szeretnénk elérni, hogy az áldozathibáztatás helyett minél többen lássák és ismerjék meg, mi lehet annak a hátterében, ha valaki prostituáltként áll az utcán. Adott esetben pedig segítséget nyújthassanak nekik.”

Az emberkereskedelem ellen fellépő kampány két napos ingyenesen látogatható kiállítása 2016. április 29-30-án lesz Budapesten az Erzsébet körút 13-ban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index