3 ijesztő mellékhatás miatt vizsgálják a Pfizer és a Moderna vakcináját

Ismét vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a két amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer és a Moderna vakcináját.

Újabb három ritka lehetséges mellékhatás, egy bőrallergia-fajta, az erythema multiforme, a vesék mirigyállományában lévő hajszálér-gomolyagok gyulladása, az elég riasztó tünetekkel, deréktáji fájdalommal és vérvizeléssel járó glomerulonephritis, illetve nefrózis-szindróma, vagyis veseeredetű tünetegyüttes miatt is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a két amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer és a Moderna vakcináját.

Szerdán tett bejelentésében az EMA nem részletezte, hány feljegyzett eset alapján indítja el a vizsgálatot, csak annyit közölt, hogy adatszolgáltatásra kéri a két céget, amelynek egyelőre nem kell változtatni a vakcinája használati útmutatóján. A Pfizeréből, amely a Comirnaty művésznevet viseli, eddig 330 millió dózist, a Modernáéból, a Spikevaxból július 29-ig valamivel több mint 43,5 millió adagot adtak be az Európai Gazdasági Térség országaiban.

Júliusban az EMA az mRNS-vakcinák kiváltotta esetleges szívizom-gyulladásra hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az oltás előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Már csak ezért sem oltatom be magam….
  habár nem vagyok vakcina LNS!!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.