Tudjuk, mit hordtál a nyáron

Legalábbis a szakorvos tudni fogja, amikor szeptemberben azzal látogatod meg, hogy fáj a talpad, a csípőd vagy a térded. Ha szeretnéd megelőzni a kellemetlen tüneteket, akkor érdemes kerülnöd a túl lapos, kemény talpú papucsokat, szandálokat.

Jó, ha figyelsz arra is, hogy a könnyebb, szellősebb cipőket, lábbeliket váltogasd olyan cipőkkel, amelyek már beváltak, kényelmesek és van bennük valamilyen belső boltívtámogatás.

Dr. Hegedűs Zsolt, a Duna Medical Center ortopéd szakorvosa elmondja, milyen veszélyek leselkednek a lábfejünkre nyáron.

Saru, vietnámi és egyéb papucsok

Ha a cipőnek nincs lábboltozata, rögzítés vagy fűző, könnyen csúszkálhat bennük a láb előre-hátra és oldalirányba is. Az is veszélyes lehet, ha nincs olyan anyag a sarkon, amely a rázkódást vagy ütést elnyelné, tompítaná. Ez túl sok súrlódáshoz, megterheléshez vezethet a saroknál, az Achilles-ínnál, a lábujjaknál és a lábközépcsont fejeinél. Így gyakran bőrhólyagok, bőrkeményedések és tyúkszemek is kialakulhatnak.

Foto:pixabay.com

 

Ha túl lapos a talpa…

Nagyon gyakori az ún. sarokcsont fájdalom (plantaris fasciitis) kialakulása a lapos talpú cipők viselését követően a nyári időszak után. A sarok talpi részétől a lábujjakig futó kötőszövetes lemez védi a felette levő fontos anatómiai képleteket, idegeket, inakat, ereket, a feladata például futáskor tompítani az ütődést. Ha ez sérül, az komoly problémákhoz vezethet. A betegségre jellemző gyulladás nagyon kellemetlen, minden egyes lépésnél fájdalmat tud okozni a talpon, a sarok területén. Az érintettek felénél sarkantyú is kialakult, ezt pedig már csak szakorvos tudja kezelni.

Váltogassuk a lábbeliket nyáron is!

Nem ritka, hogy térd vagy csípőízületi panaszok alakulnak ki pár hetes vagy hónapos flip-flop papucs vagy más lapos cipő viselését követően. Gyakori, hogy a szeptemberi rendelésen sok beteg jelenik meg ismeretlen eredetű talpi panaszok miatt, amelyek hátterében a nyári lábbeli viselet a felelős. Akiknek a lábboltozatuk rendben van, nincs lesüllyedve, nincs lúdtalpuk, azok bátran viselhetnek ilyen jellegű cipőket. De még náluk sem javasolt hosszú ideig, illetve hosszú távra használni azokat, mivel a fenti problémák náluk is jelentkezhetnek, ha hirtelen váltanak cipőt.

Foto:pixabay.com

Mégis mit hordjunk nyáron?

Dr. Hegedűs Zsolt szerint hordhatunk sarut és papucsot is, ha a sarkuk 2 és 7 cm között van. A 7 cm feletti sarok már nagyon megbontja a test egyensúlyát és a még nem-teherviselő ízületekre is nagy terhelést irányít. Férfiaknak is hasonló lábbelik viselése javasolt, lehet az flip-flop, szandál vagy éppen saru. Érdemes olyan papucsot, szandált viselni, melynek a talpa nem túl vékony és közben megfelelően hajlik is. Ne érezzük, ha egy kavicsra rálépünk, de közben a láb harmonikus mozgását biztosítsa a talp rugalmassága.

A forró évszakban szívesen viselünk nyitott lábbelit, ami ideális választás ilyenkor, hiszen jól szellőzik, s ezzel megelőzi az izzadást és a kellemetlen szagok kialakulását, illetve a gombásodást. De mi kell ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a nyári cipőnkben?

Így lesz szép és egészséges a láb

Cipő nélkül nyáron

Egyenetlen felületen mezítláb is lehet sétálni, de sokak számára az kényelmetlen lehet. Még egy szép tengeri séta a homokban is megterhelő lehet a bokaízületeknek, ha nem szoktunk hozzá, és van már valamilyen enyhe fokú kopás vagy gyulladás az ízületekben. Ha nem esik jól a mezítlábas séta, akkor nem feltétlenül kell erőltetni. Ha megpróbáljuk, akkor pedig nem kell túlzásba esni, szép fokozatosan lehet edzeni, trenírozni a lábunkat, a talpi izmokat, de tény és való, hogy jelentős javulást csak hosszúideig tartó, kitartó lábtornával érhetünk el főleg fiatalabb korban.

Foto:pixabay.com

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha megtörtént a baj, és szakorvoshoz kell fordulnunk, számos különféle láb rekonstrukciós műtét elérhető, akár egynapos sebészeti ellátás keretén belül. „Ezeket nem esztétikai okok miatt végezzük, hanem akkor, amikor a betegnek már enyhébb vagy súlyosabb panaszai vannak, életminőségében zavarja, befolyásolja a lábdeformitása, akár a boka vagy a láb középső területén vagy az előlábnál, ujjaknál” teszi hozzá Dr. Hegedűs Zsolt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.