Talp alá való veszélyek újév első napján

Nem a BKV sztrájk napjai, hanem január 1-je a legrosszabb és legveszélyesebb nap a gyalogosok életében.

Egy az Injury Prevention című újság által készített tanulmány szerint jóval több járókelő veszti életét az év első napján, mint egy átlagos napon. A tanulmány által vizsgált időszakban, vagyis 1986 és 2002 között mintegy 410 gyalogos halt meg január 1-én, így joggal következtetnek arra, hogy ez az egyik legveszélyesebb nap azok számára, akik az utcákat járják.3582Egy átmulatott éjszaka után az emberek érzékelése eltompul, sokan ráadásul ittas állapotban közlekednek. A tanulmány rámutat arra, hogy ezeknél az utcai baleseteknél mintegy 58 %-ban az alkohol tehető felelőssé. Közismert tény, hogy azokban az esetekben, amikor valaki ittasan ül volánhoz megnő a baleseti kockázat, de kevés figyelmet kapnak az ittas járókelőket ért tragédiák.

Mivel az alkohol befolyásolja az ítélőképességet, a mozgást, így a gyalogos közlekedés is rengeteg veszélyt rejt alkoholos befolyásoltság alatt.

65961

A kutatók azt javasolják, hogy célszerű ilyenkor feltűnő színű ruhát viselni, nagyobb csoportokban közlekedni és kevésbé forgalmas útszakaszokat választani az átkeléshez. Azoknak pedig, akik autóval közlekednek fokozottan figyelniük kell a gyalogosokra, különösen a szórakozóhelyek és bárok környékén.

Szilveszter éjszakáján Magyarországon is minden évben a legnehezebb órákat élik át a mentősök, mivel ilyenkor átlagosan két-háromszor több segélyhívás érkezik be az állomásokra. Idén mintegy 600 alkalommal vonultak ki, az átlagos napi 300 helyett.

Forrás: