Sport és táplálkozás – 10 kifogás

A sikeres súlykontrollért leghatékonyabban a megfelelő sport megtalálásával és táplálkozással tehetünk, hiszen a táplálkozás és a teljesítmény viszonya szorosan összefügg.

A 10 leggyakoribb sport elleni kifogás, és javaslat a leküzdésükre

Nézzünk szembe a tényekkel, a rendszeres testmozgás ütemterve mellett kitartani, nem könnyű! Rengeteg olyan kifogásunk van, hogy miért nem tudjuk mindennapjaink részévé tenni: időhiány, unalom, sérülések elkerülése, önbizalomhiány.

Léteznek azonban olyan korszerű, gyakorlati stratégiák, melyek segítenek leküzdeni ezeket:

1. Nincs időm mozogni

A nap folyamán szorítsunk időt egy 10 perces sétára! Néhány baráti ebédet váltsunk fel közös sétára, vagy uszodázásra! A hétvégi, szombat esti TV-zést a gyerekekkel váltsuk fel közös bringázásra, kirándulásra, vagy valamilyen szabadtéri tevékenységre!

2. A mozgás unalmas

Váltogassuk a mozgásformákat! Menjünk el kerékpározni, úszni, gyalogolni a kondíciónknak megfelelően, így a különböző izomcsoportok is aktivizálódnak!

3. Sokan attól tartanak, hogyan néznének ki edzés közben

Emlékeztessük magunkat, hogy mozgás hatására javul a szív-és érrendszer egészsége, hogy sokkal erősebbnek és fittebbnek érezzük magunkat edzés után! Gondoljunk arra, hogy az állóképesség, egészség egy egész életen át fontos!

4. Túl fáradtnak érzi magát a sportoláshoz egy átdolgozott nap után

Nincs energiája? Mozgás nélkül nem is lesz energiája. Ez egy ördögi kör. De bármilyen meglepő is, a rendszeres mozgás a legjobb megoldás arra, hogy energikussá tegyük magunkat.

5. Túl lusta a mozgáshoz

Ha a mozgás puszta gondolata is fárasztónak tűnik, tűzzünk ki mindig reális célt, hogy tudat alatt ne ütközzünk túl nagy ellenállásba. Ha gondolatban a cél túl nagy, előfordulhat, hogy már akkor feladjuk, amikor még el sem kezdtük. Kezdjük pl. egy rövid sétával, előbb-utóbb rutinná válik.

6. Nem vagyok atléta típus

Egyszerűen koncentráljunk a pozitív változásokra! A fittség, jó kondíció és állóképesség lehetővé fogja tenni az alakformálást is.

7. Elkezdtem, megpróbáltam, de nem sikerült

Ne dobjuk be a törölközőt! A vér koleszterin szintje és a cukorbetegség kockázata is csökken, tudatosítsuk önmagunkban, hogy mi volt a hiba, és tanuljunk a hibából, legközelebb pedig válasszunk reálisabb célt.

Nem kell megfogadnunk, hogy minden nap 1 órát töltünk majd sportolással, és hogy hetente háromszor járunk le edzeni, ezt hosszútávon nem is könnyű kivitelezni. Hetente egyszer-kétszer mozogjunk 20 percet, és naponta válasszunk egy 10 perces sétálási, gyaloglási lehetőséget.

Fotó: 123rf.com

8. Nem engedhetem meg anyagilag magamnak, hogy drága fitnesz felszereléseket vásároljak, vagy, hogy eljárjak edzésre

Nem szükséges tagja lenni valamilyen edző- vagy fitneszteremnek. Vegyünk egyszerű példákat: erősítő gyakorlatok otthon! Egyszerű műanyag palackokat tölthetünk homokkal vagy vízzel, ezeket használhatjuk súlyokként. Komplikált felszerelés nélkül végezzünk guggolásokat, így a saját testtömegünket használjuk súlyként. Kerüljük a liftet, amikor csak lehet! Még jobb, ha a lépcsőzés, maga az edzés.

9. Fél, hogy megsérül

Ha aggódunk, hogy kárt teszünk magunkban, kezdjük óvatosan és körültekintően, esetleg személyi edző segítségével, vagy a konditerem edzőjének instrukcióival! Ez teljesen ingyenes.

10. Hogyan vonjam be a családomat, barátaimat?

Menjünk fürödni gyerekeinkkel, unokáinkkal! Ne a partról figyeljük őket, inkább labdázzunk, ússzunk velük együtt!

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.