Rossz döntéseket hoz, aki túledzi magát

Egy friss kutatás alapján az agy túldolgoztatása – legyen szó fizikai vagy szellemi munkáról – csökkentheti a képességet, hogy megfontolt döntést hozzunk, ami hatással lehet többek közt az étkezési szokásokra és a pénzügyekre is.

 

A Current Biology tudományos lapban megjelent tanulmányban nagy állóképességű sportolókat kértek meg, hogy kilenchetes edzésükből három hétig eddzék túl magukat, és a teljesítményüket összehasonlították egy normál edzéstervet követő csoportéval – olvasható a CNN hírei közt.

A túledzett sportolók már a biciklis teszten is rosszabbul teljesítettek, mint a másik csoport, és az agy MRI-vizsgálatakor a viselkedési tesztek alapján a végrehajtó funkcióknál nagyobb kimerültség volt észlelhető.

Foto:pixabay.com

A végrehajtó funkció ebben a helyzetben azért felelős, hogy fenntartsa a mozgást még izomfájdalom ellenére is – mondta Bastien Blain, a tanulmány készítője. A kísérletben résztvevőknél azt tapasztalták, hogy van egy szellemi alkotóelem, amely kapcsolatban áll az edzéssel, és

ennek véges a kapacitása, tehát nem lehet megállás nélkül használni.

Más szóval egy idő után kiégés volt tapasztalható, ami hatással volt természetesen az edzés minőségére is, de ami még meglepőbb, hogy csökkent a sportolók azon képessége, hogy ellenálljanak az azonnali jutalom kísértésének.

 

CNN International

 

@cnni

 

Too much exercise can lead to poor choices in your eating habits, self-care and finances, a new study found https://cnn.it/2mVQm75 

Too much exercise could lead to bad decisions on what you eat and buy

Levels of exercise may impact our brain’s control over our impulses, possibly leading to poor choices in how we eat, manage our finances and handle self-care, studies show.

edition.cnn.com

60 ember beszél erről
 
 

A teszt egyik részében például a sportolóknak arra kellett válaszolniuk, melyiket fogadnák el: tíz dollárt azonnal vagy 50-et a következő hat hónapban.

A túledzettek közül a legtöbben az azonnali jutalmat választották.

Ez az eredmény segíthet annak a megértésében is, hogy egyes sportolók miért használnak kábítószert a teljesítményük javítása érdekében.

Kopaszság, agresszió, férfiasság? Mi igaz és mi nem a tesztoszteron kapcsán?

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.