Kopaszság, agresszió, férfiasság? Mi igaz és mi nem a tesztoszteron kapcsán?

Sok szempontból inkább segít

A tesztoszteron szerepét manapság sokan félreértik. A társadalom a testépítéshez, erőhöz, agresszióhoz és a férfias megjelenéshez köti azt.

De mi igaz és mi tévhit ezen molekula kapcsán?

Meglehetősen félreértelmezett napjainkban a tesztoszteron molekula szerepe. Társadalmunk elsősorban az erőhöz, testépítéshez, erőszakhoz, agresszióhoz, markáns állkapocshoz és a kockás hashoz köti azt. A tesztoszteront „okoljuk” a „tipikus”férfi hajlamokért és viselkedésért, kérdés azonban, milyen mértékben igaz mindez?

Mi is a tesztoszteron valójában?

A férfiak fő nemi szteroid hormonjaként hatása valóban széleskörű és erőteljes. Egy férfi életében tesztoszteron-csúcsok a magzati élet során, a születés után néhány hónappal, majd pedig a tinédzserkorban fordulnak elő.

Hozzájárul ahhoz, hogy a fiúk a pubertáskorba lépjenek. Elősegíti az arc- és a szeméremszőrzet, az Ádám-csutka, a mélyebb hang, a nagyobb izmok, a szélesebb mellkas fejlődését. Felnőtteknél a tesztoszteron fontos a szexuális vágy, az erekció és a spermiumtermelődés szempontjából. Hatással van más testfunkciókra is, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a nemhez – de fenntartják a normális vérképet, a csonterősséget, az izomtömeget és a hangulatot.

Tesztoszteron és tévhit

A tény, hogy a tesztoszteron fontos, oka lehet a sok róla keringő tévhitnek. Az egyik az, hogy a túl nagy mennyiségű tesztoszteron kontrollálatlan agressziót vált ki a férfiaknál. A férfiak azonban éppenséggel rosszkedvűbbek és szorongóbbak alacsonyabb tesztoszteronszint mellett, s bizonyítékok utalnak arra, hogy a tesztoszteron-kezelés csökkentheti a negatív érzéseket és javíthatja a depressziót.

Tévhit az is, hogy a magas tesztoszteronszint férfi-jellegű kopaszságot és prosztatarákot okoz. A kopaszság nem a férfiasság jele és nem függ össze a tesztoszteronszinttel. Sokkal inkább örökletes dolog, s ez anyai részről ugyanúgy lehetséges, mint az apa oldaláról.

A prosztatarák mindazonáltal inkább az alacsony tesztoszteronszinttel függhet össze az eddigi kutatások alapján. Bár ez a molekula a férfiak fokozott szőrképződésének, izzadásának és kellemetlenebb szagának oka lehet, a normális, egészséges élethez is elengedhetetlen.

A természetesen alacsony szintnél nem veszélyes és nem is illegális a tesztoszteron-pótlás – ez is tévhit. A pótlás egyenesen egészséges, nagyon fontos azonban odafigyelni arra, milyet szedünk. Az anabolikus szteroidok például a természetes tesztoszteron szintetikus úton előállított változatai, s ezekből legalább 100 féle érhető el manapság.

Ha egy férfi anabolikus szereket szed a normál tesztoszteronszint növelésére, érdekes mellékhatásokat tapasztalhat: a spermiumok száma csökken, a mellei érzékennyé válnak, a pattanások visszatérhetnek, mint tizennégy éves korában. Ráadásul, minél több a tesztoszteron, annál sűrűbb a vér – ebben az esetben pedig nagyobb az esélye a veszélyes vérrögök és agyvérzés jelentkezésének.

hasizomgyakorlat

Foto:123rf.com

Amennyiben valaki a szteroid-használatot túlzásba viszi, veszélyeztetheti a normál tesztoszteron-egyensúly egészségügyi előnyeit, például a koleszterin-egyensúlyt, a máj és a szív egészségét, a vérnyomást és a kiegyensúlyozott hangulatot.

A férfiak egyik nagy mumusa a tesztoszteron szintjének csökkenése. Ezzel ugyanis nem csak a kinézetük, hanem az önértékelésük, a férfiasságukba vetett hitük is meginoghat.

Ez túl alacsony tesztoszteronszint 4 jele

Vagyis, érdemes kétszer is meggondolni, szedünk-e tesztoszteront, azzal az elhatározással, hogy egészségesebbek és hosszabbéletűek leszünk, pont ellenkező hatást érhetünk ugyanis el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.