Pajzsmirigy alulműködés a “beach body” útjában

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen vágnak bele diétákba és kezdenek el rendszeresebben mozogni, hogy minél jobb formába hozzák magukat. Sajnos előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére sem mennek le a plusz kilók. 

Dr. Borús Hajnal,a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje felhívja a figyelmet arra, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

Fotó: 123rf.com

 

Amint beköszöntenek a melegebb hónapok, a sokat takaró ruhaneműk a szekrény mélyére kerülnek és előjönnek a lengébb, többet mutató darabok. Akik több-kevesebb súlyfelesleggel küzdenek, számukra nehezebb időszak, hiszen az önbizalmat nagyban ronthatják az itt-ott fellelhető zsírpárnák. A legtöbben ilyenkor vágnak bele különböző diétákba és kezdenek el edzeni. Azonban egyesek azt tapasztalhatják, hogy bármit is tesznek, nem képesek elérni a kívánt eredményt. Ha nagy erőfeszítések árán sem mennek le a plusz kilók, úgy érdemes utánajárni annak, hogy mi is hátráltatja a fogyást, mert könnyen lehet, hogy hormonzavar áll a probléma mögött.

 

Gyakori ok

Foto:123rf.com

 

pajzsmirigy alulműködés igen gyakori hormonzavar, melynek az egyik jellemző tünete a hízás, illetve a fogyásra való képtelenség. Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a szigorú diéta sem hoz jelentős eredményt. Ilyenkor ahelyett, hogy abbahagyják az életmódváltást, és elkönyvelik, hogy úgysem képesek leadni a súlyfelesleget, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy nem hormonális probléma áll-e a háttérben.

A krónikus fáradtság szindróma sok embert érint, ám kevesen vannak, akik komolyabban utánajárnak, mi is okozza a problémát. 

Krónikus fáradtsággal küzd? Lehet, kevés a pajzsmirigy hormonja

 

“Nagyon gyakori, hogy a pajzsmirigy alulműködésre akkor derül fény, amikor nem sikerül leadni a súlyfelesleget, hiszen ez a zavar egyik fő tünete. Szerencsére a probléma könnyen diagnosztizálható egyszerű laborvizsgálattal, ahol ellenőrzik a TSH és a vérben jelenlevő szabad pajzsmirigy hormonok (fT3, fT4) szintjét. Amennyiben kiderül az alulműködés, úgy pluszban érdemes utánajárni, vajon mi is okozza a problémát, ugyanis lehet, hogy autoimmun zavar (pl. Hashimoto) vagy jódhiány generálják. Autoimmun pajzsmirigy betegség jelenlétéről bizonyos autoantitestek pozitivitása ill. a pajzsmirigy ultrahang kép adhat felvilágosítást” – magyarázza dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje.

Fotó: 123rf.com

 

Rendezze hormontermelését és érje el az álomalakot

 

A pajzsmirigy alulműködés gyógyszeresen sikeresen kezelhető- ekkor mesterségesen pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok. Emellett érdemes lehet szelént és jódot is szednie az érintettnek, ugyanis ezen ásványi anyagok igen fontosak a megfelelő pajzsmirigy hormontermeléshez (fontos azonban, hogy autoimmun pajzsmirigy betegség esetén a plusz jód bevitele nem ajánlott, ugyanis az fokozhatja a gyulladást, az autoimmun folyamatokat – ez alól kivételt képez a várandósság időszaka, amikoris megnő a jódszükséglet, s a magzat megfelelő kognitiv fejlődésének elősegítésére kell hogy a kismama jódot kapjon). A pajzsmirigy megfelelő működését gyógynövényekkel is támogathatjuk. Ilyenek például a galaj vagy az ayurvédikus gyógyászatban is használt ashwagndha.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.