Női testépítés

Napjainkra a testépítés, a női fittness sokak életformájává vált, s egyre több hölgy tartozik a bodybuilderek közé.

Testépítés nőknek

Ha a női testépítés kerül szóba, három csoportról kell beszélünk aszerint, hogy ki milyen céllal jár az edzőterembe. A testépítésnek korábban kellemetlen felhangja volt, súlyzók alatt fújtató, önimádó izompacsirtákat képzeltünk el. Ha bemegyünk ma egy edzőterembe, kortól-nemtől függetlenül mindenki megtalálhatja a számára testhezálló edzési lehetőséget.

A fogyni vágyók

Legtöbben elsősorban fogyni szeretnének, nekik sok aerob munkát kell végezni. Ezt megtehetik a különféle kardio gépeken (taposógép, futópad, kerékpár, ellipszisjáró), vagy kint a szabadban. Emellett kiegészítésnek súlyzós edzés is javasolt, kis súllyal, magas ismétlésszámmal, kevés pihenőidővel. A diéta tartása nagyban megnöveli a zsírégető edzés hatékonyságát!

boldog sport

Az izmokat építők

Vannak, akik izmosodni akarnak, nekik éppen a nagyobb súlyokkal, kevés ismétléssel, több pihenőidővel kell az erősítő edzéseiket végezni. Nekik kiegészítésként az esti fehérjeturmix segíti az izmok fejlődését.

A jó közérzet edzők

A harmadik csoportba tartoznak azok, akik jó közérzetet, fittséget szeretnének elérni, ebben az esetben ugyanolyan fontosságú a rendszeres kardio- és súlyzós edzés. Hölgyek esetében a különösen érzékeny testtájak ? a külső-belső comb, fenék és a láb edzése a legnépszerűbb.

A személyi edző tanácsai

  • Kezdetben saját súllyal, vagy egészen kicsi (2-3 kg) súllyal dolgozunk, majd később fokozatosan terhelhetjük szervezetünket!
  • Meg kell tanulnunk az edzés során, a helyes testtartást, és a gyakorlatok pontos elsajátítását!
  • Hetente célszerű egy-egy izomcsoportot egyszer edzeni, így van egy hét az adott izom regenerálódására!
  • Míg a kardioedzések az állóképességet fejlesztik, addig a súlyzós edzések formálják igazán a testet.

Testépítő program előtt, 40 év felett feltétlenül szükséges egy orvosi vizsgálat! A kezdetekben érdemes személyi edző segítségét igénybe venni. Az első alkalommal állapotfelmérésre kerül sor, amikor is pontos képet kapunk az aktuális edzettségi állapotunkról.

Készítsünk edzéstervet!

Az állapotfelmérésünk alapján összeálló edzésterv pontos dokumentáció arról, melyik napon melyik izomcsoportot eddzük, illetve milyen súlyokat használjunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index