Nem működik az alakformálás? – Íme 5 tipikus edzés hiba!

Nem mindegy, hogyan tartjuk azt a súlyt!

Úgy érezzük, bár gyakori elfoglaltságunk az edzés, mégsem hozza a kívánt eredményt? Hatástalannak tűnik és rizikósnak? Lehet, hogy rosszul végezzük a feladatokat. Íme 7 gyakorlat, amelynél előfordulhat edzés hiba.

Aki gyakran mozgatja át a testét a konditeremben, esetleg otthon, mégsem elégedett az eredménnyel, talán rosszul csinál valamit. Különösen, ha hosszú ideje végez gyakorlatokat. Jellemző edzés hiba, ha nem megfelelően tartjuk meg a súlyt vagy rosszul terheljük testünk egy részét. Lássuk, mit csinálhatnánk jobban!

1.Súlyzós rúd fej mögötti húzogatása: csak azoknak az embereknek megy jól, akiknek kellően rugalmasak a vállízületeik. Ellenkező esetben ez az edzés hiba számos komplikációt eredményezhet, beleértve a váll megütését, a forgó ízület sérülését. S ha a rúd megüti a nyak hátsó részét, az a nyakcsigolyákat is károsíthatja.

Biztonságos módszer: a lehúzogatós gép helyes használata, ha magunk előtt húzogatjuk, mégpedig kissé hátra döntve törzsünket és a vállnál kissé szélesebb távolságban tartva. A súlyt a mellekig húzzuk le, a vállakat nyomjuk le a mozdulat közben. A hasizmokkal stabilizáljuk a testet.

2.Katonai súlyzózás: a súlyzó hát mögötti kitartása szintén helytelen – jellemző edzés hiba. Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a súlyzó rúd fej mögötti húzogatása.

Biztonságos módszer: jobban tesszük, ha magunk előtt tartjuk meg a súlyzót. A súly ne kerüljön lejjebb, mint a kulcscsont, a felső testet tartsuk függőlegesen. A gyakorlatot ülve is végezhetjük. Tartsuk meg a gerinc természetes görbületét.

3.Állig emelt súlyzó: a súlyzó vagy kábel húzogatása az áll alatt a vállak idegeit nyomhatja össze, ami cseppet sem jó ránk nézve.

Biztonságos módszer: ésszerűbb és elkerülendő az edzés hiba azzal, ha inkább a karokat alulról oldalra nyújtva emelgetjük a súlyokat a test oldalára vagy elejére.

4.Lábak nyomása hajlított térddel: ha lejtő ülő helyzetből toljuk felfelé a lábakat, minél nagyobb mértékű a mozdulat, annál több ízület dolgozik nagy tartományban, ami jó – viszont ha bárhol fájdalmat érzékelünk, a mozgás már nem megy tovább.

Biztonságos módszer: ha ilyen mozgást végzünk, olyan pozíciót vegyünk fel, amelyben a fenék nem fordul és nyomjuk minél távolabbra a térdeket, de ha fájdalmat tapasztalunk, ne erőltessük a nagyobb távolságot.

5.Guggológép használata: jellemző edzés hiba, hogy ennél a gépnél könnyű rizikós testtartást felvenni. Sokan jóval a testük elé helyezik talpukat a gyakorlat közben, pedig ez rosszabbá teszi a tartást.

Biztonságos módszer: nem muszáj súlyt használni ehhez a mozdulathoz, ettől még hatékony lesz a gyakorlat. Csak arra figyeljünk, hogy a tartásunk legyen egyenes, lábaink pedig vállszélességben. Tartsuk a testsúlyt közvetlenül a sarkakon és lassan térjünk vissza mindig a kiinduló ponthoz.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.