Mutasd a szíved, és megmondom, hogy mit sportolsz!

Aki sportol, az biztosan egészséges, gondolhatjuk azok alapján, amit a mozgás jótékony hatásairól tudunk.

Az azonban talán kevésbé közismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések, mint például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása, vagy éppen az alacsony pulzusszám. Mit jelentenek ezek az elváltozások?

Mire kell gondolnunk, ha azt halljuk, hogy valakinek sportszíve van? Miért van szüksége a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére?

Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

A sportolók között nagyon gyakoriak a szív szerkezetét illetve funkcióját érintő elváltozások.

Milyen elváltozásokat okozhat a sport a szívben szerkezetében, illetve működésében?

Intenzív sportolás esetén, a sportolók szívében különféle elváltozások figyelhetők meg: megnagyobbodik a szív, megnő a tömege, megvastagodik a szívizom. Ezeket a változásokat összefoglaló néven sportszívnek nevezzük. A szív nagyságának növekedése mellett egyéb, nem kóros tünetek is jelentkeznek, ilyen például, az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, (40-50/perc) pulzusszám. A jól edzett személyek EKG eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest, de az adatok akár sportáganként is eltérőek lehetnek, hiszen alacsonyabb terheléssel jár például a sportlövészet, az íjászat és a golf, míg a fallabda, az evezés, vagy a gyorskorcsolya extrém terhelést jelent a keringési rendszerre nézve. A szív struktúráját érintő változások is különbözőek az egyes sportágak között. A jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál, mint például a súlyemelés, a jellemzőbb inkább szívizom megvastagodása, míg a dinamikus sportágak esetében, mint a futás, a kézilabda, labdarúgás vagy a kosárlabda a szívüregek tágulhatnak ki.

Akik leigazolt versenyzőként sportolnak, azok számára kötelező a rendszeres sportorvosi vizsgálat, hiszen csak így kaphatnak versenyzési engedélyt.

Biztonságosan sportol Ön? Ezeket a vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie!

Egészséges, ha valakinek sportszíve van?

A sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza, melynek során, a szívizomban új kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg annak érdekében, hogy a megnövekedett szívizom tömeg elég oxigént kapjon a működéséhez. A folyamatos és nagymértékű terhelés hatására azonban bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizom elhalás-, azaz szívinfarktus – illetve kitágult, renyhén működő szívizomzat talaján életveszélyes ritmuszavar.

Fotó: 123rf.com

Előzze meg a bajt szűréssel!

Az elváltozások időbeni felfedezéséhez és a hirtelen bekövetkező halálesetek megelőzéséhez, elengedhetetlenül fontos az intenzív testmozgást végzők esetében, a rendszeres sport kardiológiai ellenőrzés, amely kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, amely veszélyt jelenthet az egészségre. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a hobbysportolók szűréséről sem. Az ő helyzetük sajnos az ideálistól még nagyon messze van, hiszen esetükben a kötelező sport szakorvosi vizsgálatra sem kerül sor, így megfelelő kontroll hiányában nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve.


Mit jelent, hogy sport kardiológia?

A kardiológiai és a sport kardiológiai vizsgálatot meg kell különböztetni egymástól. Utóbbi speciálisan a sportolók szűrésével foglalkozik, hiszen az ő vizsgálati eredményeik a normál értékektől akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. A kapott vizsgálati adatokat, speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében értelmezi, a sport kardiológiai jártassággal rendelkező szakorvos – tudjuk meg Dr. Sztancsik Ilonától.

Forrás: Sportorvosi Központ