Mire kell ügyelni a nyári futásnál?

A nyári melegben való futás valóban megterhelőbb, mint az enyhébb időszakokban, így ehhez is hozzá kell szoktatni a szervezetet.

Ha soha nem futottunk még nagy melegben, akkor ne az első alkalommal akarjuk kihozni magunkból a maximumot. Kicsi távval kezdjünk és fokozatosan emeljük azt. Ezt a folyamatot befolyásolhatja életkorunk, állóképességünk, testsúlyunk is. Nagyon kell figyelni szervezetünk jelzéseit és meghallani, ha az óvatosságra int. A körülményekhez (még az extrém körülményekhez) azonban hozzá lehet szokni. Azt bizonyítja az a tanulmány is, amely maratoni futók/„hétköznapi” futók teljesítményét vizsgálta változó hőmérsékleti körülmények között. A kutatók úgy találták, – és ez nem meglepő, hogy az edzettebb sportolók szervezete jobban alkalmazkodott a magasabb hőmérséklethez. Vagyis érdemes „beépíteni” a napi rutinba a futást és edzeni a szervezetet, mert az képes az alkalmazkodásra.

Fotó: 123rf.com

Fontos, hogy a kora reggeli, vagy a késő délutáni időszakot válasszuk a futásra. A nap közepén, amikor valóban perzselően forró a levegő, ne induljunk útnak.

Különösen az idősebb korosztály számára lehet az extrém hőség kockázatos. Ha a kiemelten kockázatos dél környéki órákban tudnánk csak futni, akkor inkább válasszuk edzőteremben a futópadot, vagy olyan erdős, lombos fákkal árnyékolt futóútvonalat, ahol a fák megóvnak minket a közvetlen napsugárzástól. De nagyon fontos azzal tisztában lenni, hogy a fák árnyéka is csak némileg képes kivédeni az extrém magas hőmérséklet, valamint az magas UV káros hatásait.

Válasszunk megfelelő sportruházatot – ha máskor nem is érezzük ezt annyira fontosnak, a kánikulai időszakban bevállalt testmozgás megköveteli azt. A légáteresztő, nedvességelvezető, speciális anyagból készült sportruházatra van szükség. Hiába tűnik jó ötletnek férfiaknál a meztelen felsőtesttel való futás, az több szempontból is rossz döntés lehet. A futósapka elengedhetetlen. Akad, aki be is vizezi a sapkát, hogy jobban hűtse a koponyát, ez azonban egyéni taktika kérdése, nem lehet szabályként tekinteni rá.

Futáshoz is használjunk magas faktorszámú fényvédő szereket. A reggeli és a késő délutáni órákban is, különösen, ha nyílt terepet is érint a futóútvonal.

Kiemelten fontos a folyadékpótlás, mert ha elmulasztjuk, az más időszakhoz képest rövidebb idő alatt vezethet kiszáradáshoz, görcsökhöz és keringési zavarokhoz. Még azokat az embereket is megviselheti a folyadék (és só) hiány és hamarabb léphet fel probléma, akik egyébként teljesen egészségesek, megfelelő edzettségi állapotban tudhatják magukat, rendben van a keringési rendszerük, és nem is túlsúlyosak. Akik azonban egyébként is egészségügyi panaszok mellett vállalják be a futást, azok számára elengedhetetlen a szervezet maximális hidratálása. Természetesen ne eldobható palackban, hanem saját kulacsban vigyünk magunkkal innivalót, ha hosszabb távra indulunk.

Hogyan szeressük meg a futást?

Természetesen futóversenyekre nyáron is sor kerül. Ha részt kívánunk venni egy-egy ilyen kihíváson, akkor a feljebb részletezett szabályok betartása mellett nagy nyári melegben is próbára tehetjük állóképességünket. Jó eszköz lehet a futás mindenki számára saját határainak átlépése, a komfortzóna határainak szélesítése érdekében. Legyen akárhány éves is az ember és legyenek akármilyenek a külső körülmények.

A Ficsak alapítójaként nagyon fontos számomra a családok egészséges életmódra ösztönzése. Éppen ezért szervezünk rendszeresen futóversenyeket családok számára is, hogy időben megszerettessük a kicsikkel is a futást. 

Szeretettel várunk mindenkit az Összefogás XI. Sportegyesület által szervezett Újbudai Családi Futóversenyekre. Ezeken az eseményeinken a részvétel INGYENES, és aki előzetesen nevez a futóversenyre még külön AJÁNDÉKOT is kap a helyszínen. Két helyszínen – Albertfalván és a Feneketlen-tónál már lezajlott az esemény, de három futóversenyre még lehet regisztrálni. A Bikás Parkban még a nyáron, július 30-án rajthoz állhatnak a nevezők. Ebben az évben, ebbe a futóverseny sorozatba tartozik még két verseny, amelyekre ősszel kerül majd sor. Az egyik Gazdagréten, a Dzsungel parkban, 2022. szeptember 25-én, a másik Őrmezőn zajlik majd október 25-én.

A futóversenyekhez egy nyereményjáték is kapcsolódik, ahol értékes nyereményeket lehet szerezni. A Futás felszabadít – Nyereményjáték során minimum három helyszínen kell egy gyűjtő füzetbe 3 pecsétet begyűjteni, vagyis, aki most szeretne belevágni a futásba és a nyereményjátékba, még van esélye, hiszen három helyszínen a három pecsét begyűjtésére még van lehetőség.

Forrás: Hirado