Mi az interval edzés, és miért jó a szervezetünknek?

Az interval megnevezés az intervallum szóból származik, melynek jelentése: szakasz. Terhelési és pihenési szakaszok váltogatják egymást úgy, hogy a pihenési szakaszban a pihenés időtartama sosem elég arra, hogy a sportoló kipihenje a terhelési szakasz fáradalmait.

Tehát rövid és aktív a pihenési időszak.

Az interval edzések típusai:

  • mini interval: 20-30 másodperctől 2 percig terjedhet a terhelés adagolása és 10 másodperctől max 1 percig a pihenés szakasza.
  • középtávú interval: 2 tart perctől 7-10 percig tart a terhelés, ez elsősorban a küzdősportokra jellemző.
  • hosszútávú interval: 8-10 percnél hosszabb a terhelés szakasza.

Ez az edzésforma igen népszerű, ami érthető, hiszen számos előnye van: ilyenek az állóképesség fejlődése, az energiafelhasználás fokozódása,- vagyis hatékony zsírégetés, és a teljesítmény növelése.

Amennyiben most szeretnénk elkezdeni a rendszeres mozgást, nem ajánlott rögtön interval edzéssel indítani, hanem mindenképpen előzze meg legalább egy 2 hónapos könnyed mozgás, amely felkészíti a szervezetet a fokozottabb igénybevételre. Két hónap elteltével is csak maximum közepes intenzitással érdemes végigcsinálni az edzéseket. A túlsúllyal rendelkezők is részt vehetnek interval edzésen, ha a megelőző 2-3 hónapban rendszeresen végeztek sport jellegű mozgást.

Fotó: 123rf.com

A tévhittel ellentétben nem kizárólag akkor jó és hatékony egy edzés, amikor befejeztével levegő után kapkodunk, szédülünk, izomfájdalmaktól szenvedünk. A közepes intenzitású mozgások után mindig kellemesen érezzünk magunkat, és egy-két nap elteltével ismét teljes erővel készen állunk a következő edzésre. Ez az interval edzések esetében is igaz.

Amennyiben már legalább egy fél éve rendszeresen edzünk, akár magas intenzitáson is végezhetjük interval edzéseinket. Ezzel hatékonyan növeljük állóképességünket, és teljesítményünket is fokozhatjuk. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy nem lehet kizárólagosan interval edzésekből felépíteni egy edzéstervet, más típusú edzésekkel érdemes kombinálni, ha hossztútávú eredményeket szeretnénk elérni. Lehetőség szerint heti négy edzésből  egy – kettő legyen csak az interval.

Nem lehet többé kifogás, hogy a munka miatt nem érünk rá.

Ebben a napszakban a leghatékonyabb az edzés

Jó edzést!

mozgaskozpont.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.