Melyik a biztonságosabb a villanyroller, vagy a hoverboard?

A rollerek még csak-csak, de a hoverboardok egyáltalán nem teljesítik a termékbiztonsági előírásokat.

Diadal: tavaly még csak kettő, idén már öt elektromos roller felelt meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumi tesztjén. Az önegyensúlyozó hoverboardok viszont most is egytől-egyig veszélyesnek bizonyultak. Durva, de két év alatt tizenkét hoverboard típus közül egy olyan sem akadt, ami termékbiztonsági szempontból teljesen rendben lett volna – közölte az ITM. Az egy- vagy kétkerekű rollerek fogyasztóvédelmi ellenőrzése szerint

némelyik már kicsomagolás után is, “rögtön bánthat”.

A Mechanikai és Villamos Laboratórium tavaly vizsgálta először az e-rollerek és hoverboardok termékbiztonsági megfelelőségét. Akkor tizennégyből tizenkettő, idén tizenkettőből hét akadt fenn a rostán. A 86 százalékosról ezzel 58 százalékosra javuló kifogásolási arány rettentően messze van az ideálistól. “A nyolc vizsgált elektromos roller közül csak három késztette homlokráncolásra a szakembereket. Az egyiknél az akkumulátor mellől hiányzott a hőmérsékletfigyelő eszköz. A láthatatlan módon túlmelegedő termék így kigyulladhat. Egy másiknál a talprész és a kormányszár közötti csukló csípheti oda az ujjat, zúzódást okozva. A többi esetben az első kerék lazulás ellen nem biztosított tengelycsavarja fenyegetett azzal, hogy

a roller menet közben szétesik”.

Napjainkra a fővárosban és vidéken is egyre népszerűbb az elektromos rollerrel való közlekedés. A könnyű járgánnyal nem nehéz haladni, s egyben jó testmozgás is.

Nagy divat – De az elektromos roller veszélyes is lehet

A labor 2021-ben is kivétel nélkül “elkaszálta” a hoverboardokat, ezúttal néggyel kellett ezt tenniük. A mini segwayekre változatlanul jellemző, hogy a mozgó belső huzalozást éles szélű, sorjás részeken vezetik át. A vezeték sérülése miatt bekövetkező elektromos zárlatból hirtelen lefékeződés, irányváltás, azokból pedig orra esés, végtagtörés következhet. A legváratlanabb hibajelenséget produkáló hoverboard kézben tartva is elindult, így ha éppen nem viszi magával, azért eltörheti az ujjakat. A részletes vizsgálati eredmények a Fogyasztóvédelmi Portálon böngészhetők.

A nem biztonságos termékeket kivonták a forgalomból.

A kereskedőnek a súlyos kockázatú hoverboardokat és e-rollereket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk. Idén januártól amúgy a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre az elektromos rollerekkel is bővült.

Forrás: nuus.hu