Nagy divat – De az elektromos roller veszélyes is lehet

Mit kell tudni a vezetéséhez?

Napjainkra a fővárosban és vidéken is egyre népszerűbb az elektromos rollerrel való közlekedés. A könnyű járgánnyal nem nehéz haladni, s egyben jó testmozgás is – ugyanakkor veszélyeket rejthet magában a forgalomban manőverezés.

Mostanság egyre gyakoribb látványnak számítanak a városokban felbukkanó, elektromos rollert hajtó emberek. A járgányt egyre többen igénybe veszik.

Az Egyesült Államokban emberek tucatjai robognak vele, Seattle, Miami, New York, Chicago, Los Angeles és San Antonio utcáit is ellepték az elektromos rollerek. A közhasználatú biciklik után – amely hazánkban is terjed – ez a jármű is hasonló módon működik, fel lehet venni, használat után pedig lezárható és otthagyható egy helyen.  Aki fel akar pattanni rájuk, okostelefon alkalmazással tudja igénybe venni a rollert, s ha végzett, leteszi.

Sajnos, amilyen hasznosak lehetnek ezek a megosztott használatú járgányok, olyan veszélyesek is – a balesetek szinte elkerülhetetlenek.

Az Atlantai Grady Memorial Kórház sürgősségi osztályán elmondták: a sérülések, zúzódások, dudorok, felkari sérülések nagyrésze a rollerről leesésből származik és sajnos a súlyos fejsérülés sem egyedi eset, melynek agyi vérzés lehet a vége.

Nem ritka, hogy az elektromos rollerrel közlekedők bemennek a zsúfolt utcákba, vagy rossz irányba kezdenek haladni egy úton. Már nem egy haláleset történt miattuk.

A rollerek nem közlekedhetnének a járdán és a bicikliút sem igazán nekik való – Amerikában most azzal igyekeznek óvni az elektromos rollert vezetőket, hogy külön sávot biztosítanak nekik, ám mire mindenütt elkészül, időbe telik.

Valójában minden rolleresnek magának kell felelősséget vállalnia, ha ezt a járgányt veszi igénybe. Egyik-másik rollergyártó nemzetközi kampányt is indított, melyben felhívják a figyelmet biztonságukrOaklandtől Baltimore-ig jellemző, hogy megszaporodtak a törött kezek, csuklók, valamint a fejsérülések, rövid időn belül – mióta a rollerek forgalomba kerültek. A vezetőik többnyire nem viselnek fejvédőt, bukósisakot.

Veszélyt rejthet, hogy sokan a bárból kijövet pattannak az elektromos rollerre, majd a járda közepén hajtanak. Alkoholos befolyásoltság alatt ezt sem szabad vezetni!

Sajnos, gondot jelent, hogy a kezdőknek sincs szükségük különösebb tapasztalatra ezen járművek üzemeltetéséhez. Azt pedig nem tudják, hogy a kicsi kerekek kevésbé képesek megküzdeni a repedésekkel, lyukakkal úgy, ahogyan egy bicikli – ez csak növeli a veszély, a baleset valószínűségét.

Sokan azzal nincsenek tisztában, hogy minden, ami elektromos, azonnal képes felgyorsulni, így még az is megtörténhet, hogy a roller „ledobja magáról” a gyanútlan kezdőt és az illető hátrazuhan.

Kezdő vezetőként mindenképp érdemes időt szánni annak kitapasztalására, hogyan is működik az elektromos roller, hiszen mint látni, valóban számos veszélyt rejthet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php