Megkezdődött a pollenszezon: kertészkedés allergiásan?

Elkezdődött a nyírfa virágzása, a parlagfű után ennek pollenjére érzékenyek a legtöbben Magyarországon, a virágzás két-három hétig tart. Összegyűjtöttünk pár tippet, mire figyeljen kertészkedésnél, aki allergiás?

A következő napokban várhatóan országszerte tovább emelkedik a nyír pollenkoncentrációja, egyre többfelé érhet el magas szintet. Helyenként magas lehet a kőris, a ciprus-, és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyár pollen koncentrációja is. A juhar és a fűz pollenje általában közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a gyertyán, a tölgy, valamint a platán pollen szórása is, pollenkoncentrációjuk egyelőre jellemzően alacsony, bár a platáné helyenként mára tüneteket okozószintet is elérheti. A mogyoró, az éger és a szil pollenje már csak minimális koncentrációban fordul elő. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony marad.

Az OMSz honlapjának humánmeteorológia menüjében a szöveges pollenjelentés mellett naponta frissítik pollentérképüket, ezen felül valamennyi monitorozott növény pollenkoncentrációját napi és heti bontásban is közzéteszik.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik – Nékám Kristóf allergológus szerint. A tavasz kezdetén egyre több növény egyszerre virágzik. Ugyanakkor a mostani pollenek csak egy hétig, tíz napig vannak a levegőben. Általában alacsony-közepes koncentrációban jelen van a juhar és a nyárfa pollenje is, illetve előfordulhat egy-egy szem a kőris és a szil virágporából is a levegőben. A tavasz második felében viszont például a kőris, amely erős allergénnek is számít, hosszú ideig van a levegőben.

LEGJELLEMZŐBB ALLERGÉN NÖVÉNYEK POLLENSZÓRÁSI IDEJE FEBRUÁRTÓL-OKTÓBERIG:

pollennaptr

Mire figyeljen kertészkedésnél, aki allergiás?

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek.

  • figyeljük az pollennaptárt/aktuális pollenjelentést
  • szerezzük be előre a gyógyszereket
  • kertészkedést lehetőleg ne a kora reggeli órákban kezdjük, a pollenszám ugyanis hajnal 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb
  • Szeles, napos, száraz időben a pollenkoncentráció magasabb; míg szélcsendes, felhős időben alacsonyabb.
  • Fűnyírás közben viseljünk pollenmaszkot, vagy védőszemüveget, kertészkedés közben pedig kesztyűt
  • rendszeresen gyomtalanítsunk
  • kerüljük a mulcs használatát, amely kedvez a gombák megtelepedésének

Fotó: 123rf.com

Milyen növényeket ültessen, aki allergiás?

Olyan növényeket válasszunk, melyeknek a pollenkibocsátása alacsony.

  • Évelők és egynyári virágok közül: begónia, a dália, százszorszép, a rózsa, a petúnia, a tulipán, a nárcisz, az írisz és a liliom.
  • A fák közül az alma, cseresznye, szilva vagy magnólia.

Azok a növények, melyek pollenkibocsátása magas, jelentősen fokozhatják az allergiás tüneteket. Nem javasolják ezért a kőrisfa, nyírfa, nyárfa, mogyoró, ciprusfélék és fűzfa ültetését.

Forrás: edenkert.hu