Már négy évre előre jelezhető a szívroham és a stroke

Egy új vérvizsgálat előre jelzi, hogy valakit komolyan fenyeget-e szívroham, stroke, szívelégtelenség vagy a következő négy évben ezek miatt bekövetkező halálozás kockázata.

Tudósok kifejlesztettek egy újfajta vérvizsgálatot, amely kimutatja, hogy a következő négy éven belül valakinél fennáll-e a szívroham, a szélütés, a szívelégtelenség valószínűsége. Az Egyesült Államokban már elérhető új technika segítheti a szív- és érrendszeri gyógyszerek kifejlesztését – közölte a The Guardian.

 

A vérben lévő fehérjék mérésén alapuló teszt nagyjából kétszer olyan pontos, mint a korábbi kockázatfelmérés. Segíthet annak megállapításában, hogy a betegek meglévő gyógyszerei hatékonyak-e, vagy más gyógyszerekre van-e szükségük a kockázat csökkentéséhez – írja az MTI.

A kutatást vezető Stephen Williams, a coloradói Boulderben működő SomaLogic munkatársa kiemelte, hogy a teszt újabb lépés a személyre szabott gyógyításban.

Az innováció új szív- és érrendszeri gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására is alkalmas lehet, mivel a klinikai vizsgálatok során gyorsabban lehetne kiértékelni, hogy a gyógyszerjelöltek működnek-e.

Míg a genetikai tesztek bizonyos betegségek kockázatát jelzik, a fehérjeelemzés pontosabb képet adhat arról, hogy a szervek, szövetek és sejtek mit csinálnak egy adott pillanatban.

Williams és munkatársai gépi tanulás segítségével 5000 fehérjét elemeztek 22 849 ember vérplazmamintájában, és egy 27 fehérjéből álló együttest azonosítottak, amely előre jelzi a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség vagy a négy éven belüli halálozás valószínűségét.

Amikor 11 609 résztvevőn ellenőrizték, megállapították, hogy modelljük nagyjából kétszer olyan pontos, mint a meglévő kockázati felmérések, amelyek a páciens életkorát, nemét, etnikai hovatartozását, kórtörténetét, koleszterinszintjét és vérnyomását veszik figyelembe a szív- és érrendszeri problémák bekövetkezésének valószínűsítésére.

A teszt ráadásul olyan páciens esetében is pontosan meg tudja becsülni a kockázatot, akiknek korábban már volt szívinfarktusa vagy stroke-ja, vagy más betegsége van, és gyógyszereket szed a kockázat csökkentésére.

Az eredményeket a Science Translational Medicine című szaklap friss számában tették közzé.

Figyelj a tünetekre! – Máshogy közelít nőknél és férfiaknál a szívroham

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.