Karcsúság és egészség aquafitnessel!

Ha imádod a vizet, de az úszást számodra túl monoton és unalmas, akkor az aquafitnesst neked találták ki.

Amellett, hogy remekül formál, egészségügyi hatásai sem elhanyagolhatóak, mivel kiváló a reumás panaszok és különböző mozgásszervi gondok enyhítésére.

Egy kis aquafitness történelem

Ezt a viszonylag újkeletű sportot egy amerikai katona, Glenn Mcwaters fejlesztette ki, aki nem utolsósorban, profi sportoló is volt. Vietnámban súlyos lábsérülést szerzett és orvosai óva intették őt a pályától, ami által élete elvesztette értelmét. A kezdeti sokk után elhatározta, mindent megtesz azért, hogy újra futhasson, ezért egy olyan edzésformát gondolt ki magának, ami nem terheli annyira az ízületeit és izmait. Így, jutott el odáig, hogy a legjobb, ha vízben végzi el a gyakorlatokat és rájött, hogy még hatásosabb, ha speciális súlyokat használ hozzá. Így alakult ki az aquafitness, napjaink egyik legnépszerűbb sportja.

Kezdetben csak a gyógyászatban használták kiegészítő kezelésként, viszont a szárazföldi gyakorlatsorok egy részét az idősebbek, és különböző ízületi bántalmakban szenvedők nem tudták elvégezni, ezért már csak idő kérdése volt, mikor lesz az közemberek számára is elérhető a vízi edzés.

Kiknek ajánlják

Mindenkinek, aki szeretne valamit tenni egészségéért és fittségéért. Azok is nyugodtan kipróbálhatják, akik nem tudnak úszni, mivel nem lesz rá szükség, amúgy is a speciális öv, amit viselni kell, fenntart mindenkit a vízen. Akik valamilyen mozgásszervi problémától szenvednek, azok is könnyedén el tudják végezni a gyakorlatokat, ugyanis a vízben testsúlyunknak csupán 3.6 %-át nyomjuk, tehát az idősebbeknek sem kell lemondaniuk a mozgásról.

Emellett ajánlott a túlsúllyal rendelkezőknek, fekvőbetegeknek felépülésük után, hogy elsorvadt izmaik visszanyerjék eredeti állapotukat, illetve mindenkinek, aki szeretne egy könnyed sportot kipróbálni.

Kellékek

Víziöv: a legfontosabb felszerelés, mivel nem engedi, hogy a víz alá süllyedjünk, így nem kell lábunkkal folyton kapálózni, hogy fenntartsuk magunkat. Emellett egyenesen tartja a gerincet, tehát a helyes testtartás elérésében is segít, mivel viselésével erősen dolgoznak a hátizmok.

Súlyzók: ezek a súlyzók egyáltalán nem hasonlítanak a konditermekben található társaikhoz, mivel poliuretán habból készültek, melyek pillekönnyűek a szárazföldön, viszont a vízben a használat során felér egy kb. 3 kg-os súllyal (a viszkozitás miatt). Itt is különböző méretűeket kell használni az edzés során, attól függően, ki milyen szinten tart.

Vízi nudli: ez a 1,5 méteres, szivacsból készült rúd a gyakorlatok nehezítése céljából szerepel a kellékek között, mivel ekkor kezünkkel nem tudjuk segíteni a mozgást, mivel azok le vannak kötve azzal, hogy a víz felett megtartsák a nudlit. Mivel ez sem süllyed el, és a felszínen marad, az úszás tanításában is alkalmazzák, mivel biztonságérzetet nyújt és jobban tudunk koncentrálni a helyes lábmunkára.

Ha kedvet érzel ahhoz, hogy kipróbáld ezt a remek sportot, nézz utána, hol található a közeledben olyan uszoda, ahol be lehet iratkozni aquafitness órára és rajta, lehet, hogy egy hosszú szerelem elébe nézel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.