Karácsony kínok nélkül

Karácsony közeledtével mindannyian lázas készülődésbe kezdünk és az év többi részében megszokott termékek többszörösét vásároljuk.

Ez nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, hanem a testünket is: izmaink és ízületeink föllázadhatnak a túlzott terhelés következtében, ami megkeserítheti az ünnepnapokat.

A készülődés fontos részét képezi otthonunk alapos kitakarítása és csinosítgatása, ami – ha nem vigyázunk – szintén fájdalmas véget érhet. Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológussal, a Fájdalom Ambulancia vezető orvosával nemcsak az ilyenkor jelentkező mozgásszervi panaszokat vettük sorba: megtudtuk, hogyan előzhetjük meg a kellemetlen meglepetéseket, és azt is, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

Fotó: 123rf.com

Derekas tudnivalók

“Aki nincs hozzászokva a hosszabb távú gyalogláshoz, már azzal is hozzájárulhat a derékfájás kialakulásához, hogy több órán keresztül járja a várost, hogy beszerezhesse a kiszemelt ajándékokat vagy megejthesse az ünnepi nagybevásárlást” – kezdi a szakértő.

Ebben az időszakban a hőmérő higanyszála gyakran jár nulla fok közelében, az üzletekben viszont – sokszor a kelleténél erősebben is – fűtenek, boltról-boltra járva ez a hőmérséklet-ingadozás is ronthat az állástól, sétától és cipekedéstől amúgy is leterhelt hát és derék helyzetén.

“Ha valakinek alapvetően érzékeny a dereka, fontos, hogy odafigyeljen magára, hiszen kevés is elég ahhoz, hogy a panaszok felerősödjenek – int óvatosságra a doktor úr.

gerinc2

Térdre kényszerítve

A karácsonyi vásárlás másik fájdalmas következménye lehet a térd megerőltetése, ami leginkább az 55-60 éves korosztályt vagy az annál idősebbeket érinti. A térdpanaszok kialakulásában szerepet játszhat az elhúzódó ajándékvadászat, ám a háztartási munkák is tetézhetik a bajt: önmagában az állás is – például a tűzhely, a mosogató vagy a vasalódeszka mellett – fájdalomhoz vezethet, de az aktív mozgás – a takarítás, a portörlés, a bútorok tologatása stb. – sem tesz jót az érzékeny testrészeknek. Aki túlvállalja magát, a túlerőltetéstől akár ínhüvelygyulladást is kaphat, ami szintén beárnyékolhatja a karácsonyt.

Hóból is megárt a sok!

Az ünnepek alkalmával, életkortól függetlenül megnő a kisebb-nagyobb balestek száma. Ennek oka sokszor a nagy sietség és a figyelmetlenség, ami miatt túlerőltethetjük magunkat vagy rosszul léphetünk. Így, hogy meglehetősen korán sötétedik és az utak lehetnek síkosak vagy fagyottak, különösen veszélyes lehet, ha a kelleténél gyorsabban szedjük a lábunkat. “Megcsúszhatunk, eleshetünk, kifordulhat a térdünk vagy a bokánk, eltörhet a csuklónk és a sort még hosszan folytathatnánk, az ilyen jellegű sérülések pedig igencsak megkeseríthetik az ünnepi időszakot” – sorolja a veszélyeket Dr. Magyar Mátyás.

6 tipp a fájdalommentes karácsonyért

  • Hogy megelőzzük a fent említett kellemetlenségeket, mindenképpen figyeljünk oda a testünk jelzéseire. Ha elfáradunk, tartsunk pihenőt – nem véletlen, hogy szükségét érezzük a kisebb szünetnek, hiszen ilyenkor tudunk a leginkább regenerálódni.
  • A lehető legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy fájdalomcsillapítóval próbáljuk elnyomni a panaszokat, magunkat is becsapva azzal a gondolattal, hogy az ünnepi hajrá után majd kipihenjük a fáradalmainkat.
  • Hogy megkíméljük magunkat a kellemetlen meglepetésektől, az elvégzendő feladatokat próbáljuk több napra elosztani, a nagybevásárlást és a takarítást több részletben megejteni. Az egyenletesen elosztott terhelés nem csak azért ideális, mert jelentősen csökkenti a sérülések veszélyét, hanem azért is, mert kíméletesebb a szervezethez, vagyis nagy valószínűséggel nem fáradunk ki túlzottan szentestére.

  • A hirtelen megterhelés következtében kialakult fájdalomra enyhülést hozhat a jegelés, fontos azonban, hogy a hűtésre szolgáló jegelő tasakot soha ne helyezzük közvetlenül a bőrre, hanem mindig borítsuk be egy vékonyabb ruhával vagy törölközővel. A jegelés időtartama ne haladja meg a 10-15 percet, viszont ha szükségét érezzük, a műveletet naponta többször is megismételhetjük!
  • A másik orvosság, ami nem kerül semmibe, mégis sokat segíthet túlerőltetés vagy izomfáradtság esetén, a nyugalomba helyezés.
  • Ne feledjük, hogy a forró fürdő csak azoknak ajánlott, akik egy zsúfolt nap után szeretnének relaxálni, húzódás, megerőltetés, ínhüvelygyulladás esetén azonban belobbanthatja az amúgy is sajgó testrészt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.