Jóga, az emésztés jóakarója

Javítsunk a bélrendszer működésén

A jó emésztés hiánya sok ember számára jelent szinte naponta gondot. Íme öt jóga gyakorlat, amelyeket reggelente elvégezve biztosíthatjuk a vékony- és vastagbél megfelelő működését.

Ha eddig el is kerülte figyelmünket a jóga, érdemes megfontolni rendszeres végzését, ha az emésztés terén gondjaink vannak. A vékony- és vastagbél működésének javítása érdekében érdemes reggelente 25-30 percet a következő mudrák gyakorlására szánni. 

De lássuk, mi is a dolga a vastag- és a vékonybélnek.

Mit tesz a vastagbél és a vékonybél? 

A vékonybél feladata, hogy lebontsa a táplálékot a gyomorból és felszívja a tápanyagokat. Az emésztés első fázisát a nyombél, azaz a vékonybél első fele teljesíti. 

A vastagbél célja a víz és a sók felszívása a meg nem emésztett anyagból, valamint a salakanyagok eltávolítása. 

Jóga gyakorlatok a vastagbél és a vékonybél jó működéséért

A jó emésztéshez szükséges a vékony- és a vastagbél megfelelő működése. Ha rendszeresen végezzük őket, az alábbi jóga gyakorlatok segítenek javítani azt.

Tudtad, hogy javítható a szex a jóga által?

A jóga mudrákat egyenként 5-10 percig lehet végezni, naponta kétszer. Szánjunk rendszeresen 25-30 percet ezen mudrák gyakorlására, hogy fokozzuk a vékony- és vastagbél működését.

1.Suchi Mudra

A Suchi mudra a méreganyagok eltávolítására használatos – lehet az fizikai vagy szellemi méreg. Enyhíti a székrekedést, a stresszt, a haragot és az általános kényelmetlenség-érzetet. 

Húzzuk mindkét öklünket a mellkasunk elé. Húzzuk jobbra a jobb kart és mutassunk a mutatóujjunkkal felfelé.

A bal kart nyújtsuk ki balra. Tartsuk ki a gyakorlatot 6 lélegzet erejéig, majd térjünk vissza a kiindulási helyzetbe.

Fotó: 123rf.com

2.Akash Mudra

Üljünk le meditatív pózba (például Sukhasana vagy Padmasana pozícióba), és tartsuk egyenesen a hátunkat. 

Hagyjuk, hogy hüvelykujj és középső ujj hegye finoman érintse egymást. Egyenesítsük ki a többi ujjunkat. Tegyük ezt mindkét kézzel, majd helyezzük a tenyerünket a térdünkre. Hunyjuk be a szemünket és irányítsuk figyelmünket a légzésre. 

3.Adi Mudra

Az Adi jelentése első, a mudra pedig gesztus jelent. Az Adi mudrát az anyaméhben lévő magzat kéztartásáról nevezték el. Vagyis, ez a mudra az első, kézből származó gesztus, amelyet születésünk után megteszünk, innen kapta a nevét.

4.Formáció

Helyezkedjünk meditatív pózba (például Sukhasana vagy Padmasana), és tartsuk egyenesen a hátat.

Tartsuk a karunkat a combon vagy a térden, álló helyzetben enyhén nyújtsuk ki a kart, hogy megtartsunk egy kis távolságot a kéz és a comb között.

Nyomjuk a hüvelykujjunkat a tenyerünkhöz, s mindkét kezünkben érintsük össze a tenyéren lévő kisujj ízületének tövét a hüvelykujj hegyével.

Ezután csatlakoztassuk a többi ujjat is (zárjuk be a köztük lévő rést), és szorítsuk befelé, hogy a hüvelykujj köré csavarjuk, ökölszerűvé váljon.

Tartsunk enyhe nyomást az öklünkben, egyenletesen a tenyérben és minden ujjban. Ne nyomjuk azonban túl erősen, mert megsérthetjük a hüvelykujjat.

Fotó: 123rf.com

5.Surya Mudra

Üljünk meditatív pózba (például Sukhasana vagy Padmasana) és tartsuk egyenesen a hátunkat. Hajlítsuk be a gyűrűsujjat és helyezzük a hüvelykujj hegyét a körmünk feletti ráncra. 

Egyenesítsük ki a többi ujjunkat. Tegyük ezt mindkét kézzel, majd helyezzük tenyerünket a térdünkre. 

Hunyjuk be szemünket és irányítsuk figyelmünket a légzésünkre. 

Vigyázat: a mudra túl hosszú gyakorlása túlzott hőt kelthet a testben.

6.Prana Mudra

Ezt a jóga mudrát mindkét kéz segítségével végezzük. A gyűrűs és egy kisujj hegyét kössük össze a hüvelykujj hegyével. 

Az összes többi ujjat nyújtsuk ki egyenesen. Lélegezzünk be és ki ugyanannyi ideig.

A jóga segít megtisztítani a rendszert, belülről kifelé. Rendszeres gyakorlása az emésztés javítását eredményezheti. Ha pedig a bélrendszer jó, erősíti az immunitást, a vérkeringést, s általában véve jó egészségi állapotot hoz létre. Érdemes próbát tenni a jóga gyakorlásával!

Ez a téma is hasznos lehet számodra!

A jóga melyik változata jó neked?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php