Fociláz 2010-ben is

Egy hónap erejéig a csapból is az idei labdarúgó-bajnokság folyik. A mintegy 80 éves múltra visszatekintő versengést elsőízben rendezik meg az afrikai kontinensen.

A foci igen népszerű sportág, amit milliók űznek a világon. Hasznos sport, mert amellett hogy formában tartja az embert, segít beilleszkedni a társadalomba, segít összehozni kultúrákat is. Így van ez most is, a világbajnokság alkalmával, amely a 19. a futball történetében. Ez a sportág legnagyobb nemzetközi tornája, amelyet 2010. június 11. és 2010. július 11. között rendeznek meg Dél-Afrikában. Ez az első eset, hogy afrikai kontinensen rendezik a rangadót.

Az első VB 1930-ban volt, Uruguayban. A torna négyévente megrendezésre került, kivéve a második világháború idején. Az eddig 18 döntőben legtöbb alkalommal (ötször) a brazilok tudhatták magukat világbajnoknak.

Kabala:

A VB hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd. Az első két betű a ?ZA? az ország rövidítése, míg a ?kumi? pedig több nyelvjárásban ?tízest? jelent. Zakumi Andries Odendaal fokvárosi tervező ötlete alapján készült. A bajnokság történelmében a kabalfigura több mint négy éves múltra tekinthet vissza. Az első a sorban Willie volt, az 1966-os angliai vb kabalája.9225Hivatalos dal:

Két hivatalos dalt is kántálhatnak a szurkolók. Az első, és hivatalos dal a K?naan-tól a ?Wavin? flag? című szám, a másik a Waka Waka?, amelyet Shakira, kolumbiai énekesnő adott elő a Freshlyground dél-afrikai együttessel közösen a hivatalos nyitóünnepségen.

Labda, mert minden VB-nek más labdája van:

A hivatalos labdát az Adidas tervezte, neve Jabulani, amely zulu nyelven “ünnepelni”-t jelent. A labdán 11 szín található, ami a rendező ország 11 régióját és hivatalos nyelvét szimbolizálja; utal a csapatok 11 kezdőjátékosára is. Az alkotók szerint ez minden idők leggömbölyűbb labdája. A döntőn ugyanakkor a Jo?bulani névre keresztelt labdával fognak játszani. Nevét a döntőnek otthont adó Johannesburg városának becenevéből kapta (Jo?burg).

Helyszínek:

A mérkőzéseket kilenc város 10 stadionjában rendezik. Ezek közül a legkisebb rustenburgi stadion 38 646, míg a legnagyobb johannesburgi stadion 88 460 embert képes befogadni.9226Pénzjutalom:

A világbajnokság résztvevői között mindösszesen 420 millió dollárt osztanak szét, 61%-kal többet, mint 2006-ban. Minden résztvevő 1 millió dollárt kap felkészülési költségként. A győztes csapat 30 millió dollár tulajdonosa lehet, míg a második és harmadik helyezett 24 illetve 20 millió dollárt kap majd.

Játékvezetők:

Nekünk magyaroknak érdekes hír, hogy három honfitársunk is részt vesz a VB-n, játékvezetőként. A 30 fős keretben helyet kapott Kassai Viktor, Erős Gábor és Vámos Tibor, így 1988 után újra van magyar sípmester a világbajnokságon.

Az a bizonyos vuvuzela:

A vuvuzela egy Dél-afrikai kürt, amelynek zümmögésre hasonlító erős hangja van. A világbajnokság alatt a tévécsatornák tiltakoznak a zaj miatt, ugyanakkora FIFA szervezőbizottságának szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ez része a kultúrának és a világbajnokság ünneplésének és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség sem ellenzi a vuvuzelát.

Forrás: