Ezért fontos kimozdulni a barátokkal

Tudományos tény, hogy megéri kikapcsolódni a barátokkal.

A tudósok ugyanis bebizonyították, hogy a közösségi élet jót tesz a mentális egészségnek.

Néha, elég csak egy együtt töltött hétvége a barátnőkkel, barátokkal, amikor közösen tfagyizunk, sétálunk, és önfeledten csevegünk. Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy lelkileg egyensúlyban legyünk. 

Southern Living magazin mutatta be azt a 2016-os tanulmányt,

miszerint a barátokkal töltött idő jótékony hatással van az oxitocin termelésre.

Az oxitocin, amit gyakran hívnak szeretethormonnak, vagy öleléshormonnak, akkor szabadul fel az agyalapi mirigy lebenyéből, amikor szeretetteljes közegben vagy, biztonságban érzed magad, pozitív, empatikus közösség vesz körbe, és úgy általában vidám vagy. Ez a boldogsághormon így nyugtató, stresszoldó hatással is bír. Az oxitocin kiváló ellenszere a depressziónak és a szorongásnak, ami még egy ok arra, hogy azonnal írj rá a csajokra a közös nyaralás mielőbbi megszervezése kapcsán.

via GIPHY

Az szintén tudományos tény, hogy az oxitocin jelentős szerepet játszik az orgazmus elérésében is.

via GIPHY

A barátainkkal töltött közös nyaralás nem pusztán az aktuális mentális és lelki egészségednek tesz jót, hanem hosszú távon is előnyöket hordoz számodra.

Azok az emberek ugyanis, akik kellő időt töltenek barátaik társaságában, sokkal tovább élnek, mint magányos társaik.

via GIPHY

Arról már korábban írtunk, hogy tovább élnek azok az emberek, akik idős korukra sem maradnak magukra, és az életminőségüket is javítja a megfelelő társaság. És arról is írtunk már, hogy azok a nagyszülők is tovább élnek, akik sokat unokáznak.  Miért lenne ez másképp azokkal, akik kellő időt töltenek együtt barátnőikkel? Egy 2010-es átfogó kutatás szerint ugyanis, amiben több mint 308 ezer embert vizsgáltak, egyértelmű összefüggés mutatható ki az élethossz és a közösségi kapcsolatok minősége között. Mind a valós társadalmi elszigetelődés, mind a magányosság érzése növelheti ugyanis a korai halálozás kockázatát.

A társadalmi elszigeteltséget és a magányosságot így éppúgy a korai halálozás rizikófaktorai közé sorolhatjuk a kutatás szerint, mint például a dohányzást.

Egy 2015-ös tanulmány szerint, amiben több mint 3 millió ember adatait vizsgálták, a közösségi kapcsolatok hiánya pont akkora halálozási kockázattal jár, mint napi 15 szál cigi elszívása. Rémisztően hangzik? Nem csoda. Így jobb, ha ezentúl hétvégenként, amikor korábban egyedül nézted végig otthon századszorra is a Jóbarátokat, inkább kimozdulsz valamerre a barátnőiddel.

via GIPHY

Az aktív, rendszeres társas érintkezés ugyanis csökkentheti a korai halálozás kockázatát.

És ez nem egyenlő azzal, hogy a Messengeren vagy a Snapchaten lógsz együtt a haverokkal. Glenn Sparks, a Purdue Egyetem professzora a Washington Postnak elmondta:

a mai világban az emberek a telefonok képernyőire cserélték le valós emberi kapcsolataikat, ami nem tesz jót a mentális egészségünknek.

„Lemész az utcára, és mindenhol azt látod, hogy az emberek az okostelefonjaikat nyomkodják. Fülhallgató van a fülükben, és egy virtuális világban léteznek” – mondja Glenn Sparks. Mindez rombolóan hat minden közösségre a professzor szerint. Mindezeket figyelembe véve tényleg itt az idő, hogy több időt tölts együtt a legjobb barátnőiddel.

via GIPHY

Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás nem vonatkozik azokra a féktelen lánybúcsúkra, ahol egy rakat idegennel vagy együtt. A lényeg ugyanis pont az, hogy olyanokkal vegyük magunkat körbe, akiket valóban ismerünk és szeretünk, azok a bizonyos boldogsághormonok ugyanis ebben az esetben szabadulnak csak fel.

Forrás: nuus.hu


Egy válasz

 1. Béla

  nem teljesen így van
  a hamis barátok csak elviszik az energiát.
  két éve vagyok fülzúgós beteg,
  kerülöm a kapcsolattartást, amennyire lehet
  nincs szükségem kioktatásra és lesajnálásra.
  a legtöbb ember önző
  semmi szükség hamis embei kapcsolatokra
  képmutatásra

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.