Ezeket a képességeket fejleszti a rendszeres sportolás a gyermekeknél

Gyermekeink egészséges fejlődésében a kezdetektől kiemelt szerepet töltenek be a különböző mozgásformák. A körültekintően megválasztott aktivitások segítségével nemcsak a gyermekek fizikai képességei, de akár szellemi és társas kompetenciái is eredményesen formálhatók. 

Mégis, sok szülő számára okozhat fejtörést, hogy melyiket válassza a fejlesztő edzések és foglalkozások széles palettájáról. Melyek azok a képességek, amelyek leginkább fejleszthetőek gyermekkorban és milyen sportágak erre a legalkalmasabbak? Szakértőink segítségével ennek jártunk utána.

Fotó: 123rf.com

“Gyermekkorban a sportolás célja elsősorban a képességek, készségek játékos fejlesztése, egyben pedig a test izomzatának és egészséges működésének megalapozása. A sport által a gyerekek nemcsak később nélkülözhetetlen kompetenciákra tehetnek szert, de korán megtanulhatják a problémamegoldásnak és kikapcsolódásnak az egyik leghatékonyabb formáját is” – hívja fel a figyelmet dr. Menczel Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus. A szakember hozzáteszi, a mozgás egyik legfontosabb aspektusa kezdetben a játék, melynek során a gyermekek rengeteget tanulnak az életről és saját magukról. Fontos, hogy a gyermek számára a testmozgás az öröm egyik forrása legyen. Így ez az aktivitás pozitív mintaként egész életének szoros részét képezi majd. Legjobb tehát olyan sportot választani, amelyben könnyű sikereket elérni és egyaránt fejleszti a fizikai, szellemi és társas képességeket. A gyermekkor alatt ezenfelül érdemes többféle sportot is kipróbálni, hiszen így az eltérő életkorokban különböző mentális és fizikai képességek formálhatók.  Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül ezek közül mutatunk be néhányat.

sport, foci, gyerek

Fotó: 123rf.com

“Formabontóan” – koncentráció, problémamegoldás:

Gyermekünk koncentrációs és problémamegoldó képessége elsősorban olyan sportokkal fejleszthető, amelyeknél a test fokozott igénybevétele mellett folyamatosan gyorsan kell reagálni és döntéseket hozni. Szokatlan módon ilyen például a foci, vagy a manapság egyre népszerűbbé váló falmászás is. Utóbbi ráadásul a koncentrációs képesség növekedése mellett számos pozitív élettani hatással bír. „A gyermekek figyelme mászás közben játékosan fejleszthető, hiszen a tovább haladást segítő mozdulat megtalálása állandó gondolkodásra és fókuszálásra késztet. Ezzel hosszú távon nemcsak a reakcióidő, de a mozgáskoordináció és a fizikum is javítható, így alkalmas akár tartásproblémák kezelésére is” – emeli ki Vörös Tamás, a Gravity Boulder Bar falmászóterem vezetője. Ők is tartanak tartásjavító foglalkozásokat 8-16 évesek számára.

 

“Egy életen át kell játszani”- mozgáskoordináció:

A gyermekek mozgásfejlődésével párhuzamosan a mozgáskoordináció az egyik legalapvetőbb olyan képesség, amellyel minden életkorban foglalkozni kell. Az észleléssel szorosan összekapcsolódó egyensúly, koordináció és finommotoros készségek fejlettségét nagyban meghatározza, hogy a gyermek mennyire hatékonyan tudja felmérni a környezetét és mennyire mozog abban magabiztosan. Az egyszerű kisgyermekkori fejlesztő játékok (pl. ugróiskola) után, iskoláskortól a gimnasztikai és tornagyakorlatok (pl. guggolás, nyújtás, törzskörzés), a későbbiekben pedig az atlétika és a saját testsúly megtartásával járó sportágak (kötélmászás vagy a korábban említett falmászás), de akár a tánc is eredményesen tudják javítani a mozgáskoordinációt.

A gyaloglás is jó sport? – Hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet?

“Csapatsportokkal a fejlődésért” – társas kompetenciák:

Alapvető fizikai előnyei mellett gyermekkorban szinte valamennyi csapatsport kiváló terepe a társas képességek elsajátításának és gyakorlásának. Legyen szó a korábban említett fociról, vizi- vagy kézilabdáról, a lényeg itt is az, hogy a gyerekek játék közben tapasztalhatják meg a kommunikáció fontosságát az összetartozást, egymás tiszteletét, támogatását, kiegészítését. A közösségi lét, a csapatszellem növelheti az önbizalmat. Az edzőhöz, a társakhoz és az ellenfél csapathoz való viszonyulás révén gyakorolhatók a közösségi élet szabályai, de segíthet a határok elkülönítésében és az önismeret fejlesztésében.

 

“Földön, vízen egyaránt” – állóképesség, kitartás:

Ahogy gyermekünk cseperedik, úgy érdemes vele kipróbálni a kevésbé játékos, egyedül végezhető sportokat is, hiszen ezek más típusú készségeket fejleszthetnek.

Az állóképesség és szorosan hozzá kapcsolódó mentális vetülete, a kitartás, gyermekkorban szintén hatékonyan fejleszthetők. Jó példa erre az egyik legalapvetőbb mozgásforma, az úszás. A vízben végzett gyakorlatok szintén minden testrészt megmozgatnak, viszont egyszerre kisebb erőfeszítést igényelnek, kevésbé kimerítőek, éppen ezért tovább végezhetők. Az úszás fizikai szinten javítja a keringést, növeli a légzőszervek erejét, mentálisan pedig fejleszti az unalomtűrést és a kitartást. A sportban elért teljesítmény növekedés pedig az élet más területeire is kihat, így a fitt gyerekek az óvodában és az iskolában is könnyebben vehetik az akadályokat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.