Ez az edzés legjobb zsíros ételek fogyasztása előtt

A zsíros ételek fogyasztása előtti rövid, nagy intenzitású edzés előnyösebb hatással van fiataloknál a véredények a működésére, mint az eddig javasolt közepes intenzitású edzés – állítják friss tanulmányukban az Exeteri Egyetem kutatói.

A szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívinfarktus és a stroke a világban mindenhol vezető halálok. A folyamatot elindító háttérbetegség, az érelmeszesedés már fiatal korban megindul. A későbbi betegség kialakulásának első lépése a véredények működésének változása, és ez – kutatások szerint – jellemzően az igen zsíros ételek fogyasztása utáni órákban fordul elő. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása előtt végzett testedzés ugyanakkor megelőzheti a véredények belső falát borító endothél sejtek károsodását, csökkentve az érelmeszesedés kockázatát. Mindeddig viszont egyetlen tanulmány sem határozta meg, hogy milyen típusú edzés nyújtja a legjobb eredményt.

Egy, az American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology című folyóiratban publikált tanulmányban összehasonlították a nagy intenzitású intervallumos edzés és a közepes intenzitású edzés kamasz fiúk és lányok véredényműködésére gyakorolt hatását, mielőtt magas zsírtartalmú tejjel készített turmixot itattak.

Fotó: 123rf.com

A szervezetben a vérerek belső falát alkotó endotél sejtek összefüggő réteget alkotnak és nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szövetek és szervek megfelelő működésében. Befolyásolja az erek tágasságát és szükség esetén képes fokozni az egyes szervek oxigénnel való ellátottságát.Az eredmények szerint az egy órával a magas zsírtartalmú étel fogyasztása előtt végzett 25 perces, közepes intenzitású kerékpározás megakadályozta a véredényekben lévő endothél sejtek funkciójának csökkenését. Ha azonban mindössze 8 percig magas intenzitású kerékpáros edzést végeztek, az nemcsak megakadályozta a véredények funkciójának a csökkenését, hanem olyan magas szintre is emelte azt, amely még a közepes intenzitású edzés hatásánál is magasabb volt.

Dr. Alan Barker, a Gyermekegészségügyi és Sportkutatóközpont, valamint az Exeteri Egyetem Sport- és Egészségtudományi Intézetének munkatársa szerint kutatásuk kimutatta, hogy a zsíros ételek fogyasztása előtt végzett edzés intenzitása fontos szerepet játszik a fiatalok véredényeinek védelmében.

Koleszterin diéta – itt van, hogy melyik étel miért segít

 

Miért káros az érszükület? 

Érszűkület esetén az erek fala nem tud tágulni, illetve a bennük lerakódó koleszterin fizikailag is szűkíti az ereket, akadályozva a vér áramlását. A plakkok miatt az addigi rugalmas izomsejtek mellett kemény, rugalmatlan lerakódások jönnek létre az érfalon belül.Továbbá mind a fiúk, mind a lányok élvezetesebbnek tartották a magas intenzitású edzést a közepes intenzitásúnál. Mivel csak nagyon kevés kamasz teljesíti a legalább napi egyórás közepes intenzitású edzésmennyiséget, a rövidebb időtartamú, ám intenzív testmozgás vonzó alternatívát kínál a fiatalok véredényeinek védelmére.A tudósok szándéka szerint a kutatás következő lépésében eltávolodnak az egészséges kamaszoktól, és a szív- és érrendszeri betegségkockázattal élőkre, az elhízással élőkre és a cukorbetegekre fordítják a figyelmüket – hasonló vizsgálatsorozattal.

 

Forrás: Szívderítő